Cześć!
Trochę nie bardzo wiem, co piszczy w świecie telefonów ostatnio, w związku z czym potrzebuję trochę pomocy w wyborze telefonu. Miałem spore oczekiwania względem Nokii 8.3, ale z recenzji generalnie wynika, że to jest telefon na poziomie telefonów tańszych o jakiś tysiąc - Nokia trochę za bardzo poleciała po bandzie z ceną.
Ale do rzeczy: zależy mi na:
-Dobrym aparacie głównym. Wystarczy dobry - nie musi być najlepszy, nie musi być nawet super. Po prostu powinien poradzić sobie w większości sytuacji w trybie auto, preferuję również w miarę naturalne kolory
-Na aparacie do selfie nie zależy mi specjalnie. Ale fajnie, jakby nie zniekształcał za bardzo - mój obecny strasznie wydłuża mi gębę, a telefonu używam czasem telefonu jako lustra 😃
-Bateria...myslę, że 5 godzin SOT na LTE wystarczy - obecnie wyciągam około 6 i jest to dla mnie w zupełności dobry czas.
-Wyświetlacz - nie interesuje mnie absolutnie liczba pixeli, ani liczba Hz - natomiast chciałbym, aby telefon był w miarę łaskawy dla wzroku. Nie mam pojęcia, czym się kierować w tym względzie, natomiast czytałem, że raczej nie ma różnicy generalnie, czy jest to amoled, czy ips.
-Telefon dość prosty, w stylu "wyciągnij i korzystaj" - uwielbam grzebać w kompie, natomiast w telefonie nie, także nie chciałym wgrywać jakichś launcherów, odmulać telefonu, rootować czy wykonywać podobnych czynności
-Preferencji co do marki nie mam, ale wolałbym uniknąć Xiaomi (kiepskie doświadczenia) i Huaweia (brak wsparcia od google. No chyba, ze w niczym to nie przeszkadza, ale o ile mi wiadomo - przeszkadza). Ale też nie wykluczam tych marek.
Fajnie, żeby miał również (ale mogę bez tego żyć):
-gniazdo jack
-porządne wparcie producenta - aktualizacje
Natomiast kompletnie nie zależy mi na liczbach, benchmarkach i tym, czy dany telefon odpala jakąś apkę o 0.124222 sekundy szybciej. Nie gram w gry, korzystam z telefonu raczej standardowo - yt, spotify, przeglądarka, poczta, komunikatory, czasem jakiś film.
Z szybkich oględzin 'wyszperałem sobie:
-Google Pixel 4a
-iPhone XR (nieco droższy, ale ostatnio staniał i da się kupić za lekko ponad 2k).
-OnePlus Nord - Tutaj niestety mieszane opinie o aparacie, także sam nie wiem.
-Galaxy s10 lite
Oczywiście wszelkie inne propozycje będę rozpatrywał - ww. propozycje są po prostu z szybkich oględzin w sklepach internetowych 🙂 Dzięki za pomoc z góry!