Cze艣膰.
Od prawie trzech lat u偶ywam HTC U11 w wersji 6/128. Telefon dla mnie wszystko maj膮cy, jednak przysz艂a pora na zmian臋 poniewa偶 ju偶 wyra藕nie zwolni艂 i bateria jest w stanie tragicznym. Jak jest ch艂odno na zewn膮trz, to w trakcie godzinnego spaceru potrafi zjecha膰 z 60% do 0. Gdy telefon jest u偶ywany w domu/pracy to o godzinie 15 ju偶 musz臋 go 艂adowa膰.
Zastanawiam si臋 mi臋dzy dwomasmartfonami - galaxy s20 fe 5g (snap musi by膰) w wersji 8/256, oraz Oneplus 8 pro 12/256. Samsung to wydatek ok. 3600 z艂. natomiast OP zamawia艂bym z Aliexpress i tam kosztuje ok. 3100 wraz z przesy艂k膮 za wersj臋 globaln膮. Prosz臋 was o pomoc, kt贸ry z wymienionych modeli lepiej i bardziej op艂acalnie nie tylko finansowo b臋dzie wybra膰?
Smartfonu u偶ywam tak jak ka偶dy do dzwonienia, pisania smsow lub wiadomo艣ci na msg, s艂uchania muzyki, ogl膮dania film贸w na yt i przegl膮daniu internetu. W zasadzie telefon zast臋puje mi komputer, kt贸rego praktyczniew og贸le nie za艂膮czam bo wszystko wykonuj臋 z poziomu smartfonu.
R贸偶nice mi臋dzy wymienionymi modelami s膮 niewielkie albo tak mi si臋 zdaje. Samsung jest bardziej por臋czny, mia艂em okazj臋 przymierzy膰 si臋 do niego w sklepie i jest w臋偶szy i troszk臋 d艂u偶szy od mojego HTC. Z Oneplus nie mia艂em takiej okazji ale po wymiarach widz臋, 偶e jest jeszcze d艂u偶szy. Je偶eli chodzi o specyfikacj臋 to ci臋偶ko mi cokolwiek powiedzie膰, poza tym 偶e telefony r贸偶ni膮 si臋 aparatami - zdj臋cia robi臋 rzadko i na zasadzie w艂膮czam aparat, pstryk i tyle. Rzadko u偶ywam ustawie艅 r臋cznych, a jak ju偶 to robi臋 to z my艣l膮 ,,ni mom poj臋cia co ja robie". Druga r贸偶nica, kt贸ra mnie zastanawia jest USB. W s20 fe jest 3.1 (na pewno?), a w OP jest 2.0 na oryginalnym kablu. Na czym polega tar贸偶nica?
Pom贸偶cie i napiszcie, kt贸ry z wspomnianych smartfon贸w lepiej wybra膰 i kt贸ry b臋dzie bardziej si臋 nadawa艂 do codziennego, intensywnego u偶ywania.
?