No więc zainstalowałem. Z zmian które zauważyłem:
-Nowy pasek statusu jest trochę nieintuicyjny. Pociąganie od lewej by zobaczyć powiadomienia i od prawej by zobaczyć applowe skróty ustawień jest głupie. Całe szczęście można włączyć ponownie stary wygląd(domyślnie też ten miałem włączony)
-Dodano opcję "narzędzia wideo". Niby nic takiego, ale pozwala to na uruchomienie np. chroma w małym okienku, tak by móc jednocześnie korzystać z yt. Największy bajer to jednak możliwość oglądania yt przy wyłączonym ekranie- gdzie Google nie może, tam Xiaomi dopomoże 😉
-Dodano możliwość używania szuflady aplikacji- dziwne to, bo kiedyś już tę funkcję miałem, ale zniknęła po oddaniu telefonu do naprawy, gdzie wykonano hard reset.
-Dodano kilka nowych tapet, ale oczywiście bez super-wallpapers.
-Motywy już działają na regionie Polska
-Dodano super mocne oszczędzanie baterii
-Niestety, Camera2Api dalej jest zablokowana, aplikacja kamery pozostała ta sama, a pociągnięcie od dołu włącza przeglądarkę Xiaomi i dalej nie można tego zmienić (można jedynie te funkcję wyłączyć). No i zostawiono stare zabezpieczenia.
-Zauważyłem też bug przy zdejmowaniu pasku statusu. Jeśli ma się ustawiony stary typ, to czasem uruchamia się inna animacja niż zwykle.
To tyle ze zmian które rzuciły mi się w oczy 😉