Witam.
Piszę do Was, aby podzielić się z wami moją opinią na temat nowego TV Boxa od Play oferowanego w usłudze Play Now. Obecnie boxa można nabyć do użytkowania w Play:
- dla osób posiadających abonament w Play - 10zł miesięcznie
- dla osób nie posiadających abonamentu w Play - 20zł miesięcznie
Są to umowy na 2 lata, więc w pierwszym wariancie otrzymujemy tv boxa za 240zł na 2 lata co uważam, że jest bardzo dobrą ofertą. Drugi wariant już nie jest tak opłacalny. Lepiej pokusić się o zakup urządzenia z rynku wtórnego.
Należy jednak wspomnieć iż Play nie sprzedaje/ oddaje tv boxa po zakończonej umowie. Sprzęt należy zwrócić do salonu. Niezwrócenie urządzenia skutkuje nałożeniem opłaty w wysokości 399zł. Na Allegro i OLX natomiast pojawiają się urządzenia w ofercie lombardów. Dziwi mnie fakt, iż ktoś sprzedaje urządzenie za które po okresie trwania umowy będzie musiał zapłacić.
Pozostawiam więc Wam kwestię w jaki sposób nabyć urządzenie.
O usłudze Play NOW i opłacalności jej wykupowania nie będę się rozwodził, bo nie o tym ten wpis. Zajmę się natomiast techniczną stroną tego urządzenia.
Na początek specyfikacja:
CPU - Amlogic S905X2 - cztery rdzenie o taktowaniu 1.8GHz
GPU - Mali G31 MP2
RAM - 2GB DDR4
ROM - 16GB
SYSTEM - AndroidTV 9
DRM - Supported
Głowica DVBT2 i C
Porównanie procesorów Amlogic ze strony producenta SDMC
Co można zauważyć S905X2 jest świeższym CPU, wykonanym w mniejszym procesie technologicznym. Z większych różnic platforma posiada mocniejszy układ graficzny oraz wsparcie dla enkodera H.265.
Jak widać w porównaniu do popularnego Xiaomi Mi Boxa jest lepiej. Należy też zaznaczyć posiada pamięć RAM DDR4, natomiast Mi Box DDR3.
Poniżej porównanie wymiarów Play Now TV Box 2 z Nvidia Shield TV 2017.
Wymiary pudełka to 12 x 12 x 3 cm.
Przejdźmy zatem do złącz dostępnych w boxie.
TV Box na froncie posiada jedynie przycisk włączania/ wyłączania urządzenia oraz 3 diody: sygnalizująca stan urządzania, dioda informacyjna o komunikacji z pilotem, oraz o komunikacji z internetem)
Na tyle urządzenia kolejno od lewej wejście antenowe (DVBT/2 oraz C), optyczne S/PDIF. obrazowe HDMI, RJ-45 Ethernet
Na lewym boku boxa znajduje się wejście na kartę pamięci Micro SD, USB 2.0, USB 3.0
Pilot urządzenia prezentuje się tak:
Pilot jest dość lekki, chociaż wydaje się solidny. Nie trzeszcy oraz nie skrzypi podczas użytkowania. D-Pad jest skonstruowany tak abyśmy nawet po ciemku wiedzieli co klikamy. Na uwagę i docenienie zasługuje fakt 2 przycisków na samej górze pilota. Jeden służy do wł/wył TV, drugi zaś do wł/wył samego boxa. Przyciski numeryczne oraz ABCD możemy dowolnie przypisać w aplikacji Button Mapper.
Teraz przejdźmy do testów syntetycznych:
Spoiler
Antutu Benchmark
Antutu Benchmark - Mi Box S
Geekbench 4.4.0: Porównanie
Technikalia omówione, więc przejdźmy do oprogramowania.
Jak wspomniałem box pracuje pod kontrolą AndroidTV 9. Na chwilę pisania postu stan aktualizacji zabezpieczeń jest z 5 stycznia 2020 roku.
Spoiler
System posiada certyfikację DRM co pozwala odtwarzać 4K w Netflix, Prime Video.
Spoiler
Ekran główny (launcher) Play Now jest po prostu kiepski. Nie nadaje do użytku z uwagi, że cały czas proponuje nam treści z aplikacji, których nawet nie mamy zainstalowanych, bądź też nie mamy konta w danym serwisie. Brak mu też intuicyjności i wykorzystania dużego ekranu. Brak jakiejkolwiek możliwości dostosowania do swoich upodobań.
Nadaje się do wywalenia. Aby to zrobić należy:
https://forum.android.com.pl/topic/371020-play-now-tv-box-2-sdmc-dv8545-t2c-pierwsze-wra%C5%BCenia-pytania-do-w%C5%82a%C5%9Bcicieli/?do=findComment&comment=5749386
TV Box jak podałem w specyfikacji posiada 16GB pamięci wewnętrznej.
Po zainstalowania aplikacji z których korzystam pozostaje ponad 9GB pamięci na urządzeniu. W tym miejscu należy przypomnieć o możliwości poszerzenia pamięci poprzez kartę pamięci, pendrive lub dyskiem zewnętrznym.
Spoiler
Przejdźmy do Kodi. Po załadowaniu wtyczek i dodatków (lekki build) pozostaje nam około 600- 700MB pamięci RAM, co jest niezłym wynikiem zważywszy na ilość ogólnej pamięci. Natomiast Kodi na tej platformie nie odczytuje ani obciążenia poszczególnych rdzeni, ani temperatury CPU. Samo Kodi jak można było się spodziewać nie ma absolutnie żadnych problemów z odtwarzaniem 4K z wysokim bitrate.
Niestety nie posiadam urządzeń audio wysokiej jakości, więc nie jestem w stanie stwierdzić jakie formaty/ standardy audio urządzenie wspiera, a które nie.
Podsumowanie:
Play Now TV Box 2 to urządzenie nie sprawiające problemów przy użytkowaniu. Obsługa jest komfortowa, wystarczająco szybka oraz responsywna. Nie czekamy tutaj na nic. W pieniądzach, za które możemy otrzymać ten box to jest bardzo dobra propozycja. Abonentom Play polecam szczególnie, jeśli poszukują dobrego TV Boxa.
P.S. Za jakiś czas potestuje obsługę DVBT, ponieważ obecnie nie mam jak. Oczywiście moje wrażenia zostaną tutaj umieszczone.
Pozdrawiam.