Zacznę od tego, że przesiadłem się ze starego wysłużonego LG G4. Realme użytkuje dopiero kilka tygodni więc to raczej pierwsze wrażenia. Wiadomo tel śmiga aż miło nawet ze standardowym odświeżaniem. Wykonany bardzo dobrze i cieszy oko. Włożyłem etui dołączone do zestawu. Jak dla mnie (180 cm, palce średnie) jest w sam raz jeżeli chodzi o komfort używania, jest nie wiele większy od zeszłego tel. Ekran Amoled więc jasność min i max oraz czernie w porównaniu do LG o niebo lepsze, ale nie powiedziałbym że kolory są jakość o wiele lepsze niż w LG (miał bardzo dobry IPS). Głośniki stereo w porządku, zawsze to lepsze niż mono, choć dla mnie mogły być trochę głośniejsze. Na słuchawkach ( przejściówka, słuchawki Realme Buds2) gra lepiej niż zadowalająco. Bateria narazie dla mnie spoko - wyciągam w porywach 10h na ekranie ( połączenia,SMS, Facebook, Instagram, Chrome, YouTube, kilka zdjęć i filmów, wifi), w trybie mieszanym około 7-7,5 h, na LTE do 5,5-6 h. Do tego szybkie ładowanie. Aparat - najsłabszy punkt tego smartfona co nie znaczy że słaby. Na potrzeby udostępniania na serwisach społecznościowych i do rodzinnego albumu jest więcej niż dobrze, nocne gdy jest więcej światła też da się wyciągnąć dużo. Filmy nie za bardzo (brak optycznej stabilizacji) chociaż 1080 p 60 kl/s w trybie ultrastabilizacji elektronicznej jest w miarę. Ogólnie uważam że za cenę jaką dałem (2300 - ze sklepu oficjalnego) jest naprawdę spoko, narazie jestem bardzo zadowolony.