Ano mam takie coś.R
RPi4. Transcend StoreJet 25 H3P 1TB USB 3.0.
System raspbian. Podłączony kabelkiem do PowerLine z wifi 5gHz. Używane lokalnie, w domu. Nie mam chmury bo net za słaby.
Działanie w warunkach domowych, bez pomiarów jakoś specjalnie. Dysk w formacie exFat, dlatego mam na pewno obniżoną wydajność. Za dużo plików żeby bawić się w zmianę formatu na linuxowy, a dla mnie wystarczające. Malina ma stałe IP w sieci lokalnej, dzięki temu nie ma problemu z jej używaniem.
Podpowiedź. Dysk musi być na stałe zamontowany w systemie, w pliku fstab. Bez tego prawdopodobnie nie zadziała to poprawnie.
FTP. Telefon mi9lite transfer na poziomie 20-30MB. Telefon mi6(LineageOS) transfer 35-45.
DLNA. 2 telewizory. Bez zgrzytów, opóźnień, zawieszania. Największy plik jaki odtwarzałem to około 30GB, film 3d. Bez problemu.
SAMBA. Jest, działa. Nie zagłębiałem się w temat, bo mało używam tego, ale mam slabawy transfer. Jest zależny od kilku konfiguracji których mi się nie chciało robić.
Dodatkowo: w sklepiku google jest aplikacją Folder Sync Pro. Pozwala ona na dowolną, dwukierunkową, synchronizację zawartości telefonu z dyskiem na malinie. Jak ktoś nie ma przekonania do chmur, to taka domowa kopia jest dobrą alternatywą. Jednorazowy zakup dodaje do biblioteki rodzinnej, więc można kilka telefonów dodać.
Od kiedy się w to bawię (kilka lat, ten sam dysk i ta sama karta sd z systemem) sprzęt działa niezawodnie. Nic się nie wieszało, wywalało.
Są "systemy" typowo stworzone pod taki NAS, jednak ja chciałem raspbian, ponieważ poza samym NAS używam jeszcze kilku innych opcji. Poza tym, kiedy zaczynałem się bawić, nie miałem pojęcia co robię ? Dopiero z czasem troszeczkę ogarnąłem. Poradników jest na kopy, nie ma sensu tu chyba powielać tego. Jednak, jak ktoś by chciał coś się dowiedzieć, albo coś nie działało jak powinno - jeżeli będę umiał(a daleko mi do fachowca..) spróbuję pomóc.