.Pioter
W listopadzie jeszcze nie byłem pewien, czy P30 Pro czy jednak inny.
Z kodem Sodexo cena była super, chyba najtaniej jak do tej pory.
Ogólnie trochęczasu poświęciłem na przejrzenie recenzji obu telefonów. W X50 Pro spodobał mi się głównie ekran, niby 90Hz to nie 120Hz, ale jak dla mnie różnica jest zauważalna w porównaniu do standardowych wyświetlaczy.
Jednak jak pisałem, zależało mi głównie na jakości zdjęć, więc wybór padł na P30 Pro. Jeśli chodzi o Poco to nie do końca podoba mi się nakładka Xiaomi. Może to kwestia przyzwyczajenia bow sumie tylko sporadycznie miałemokazjęz niej korzystać.
Telefon zamówiony w ME, nie chciałem dłużej czekaćbo jego dostępnośćz tego co obserwuje pomału spada.
Zastanawiam się jeszcze czy jest sens inwestować w P30 Pro New Edition 2020, niby tylko pamięć ufs 3.0 ze sprzętowych zmian, ale poza tym chyba też wsparcie może być dłuższe, no i nadal ma usługi Google🙂
Z tego, co patrzę teraz na porównanie tych obu telefonów, to pierwsza różnica jest również taka, że Huawei P30 Pro (ten "stary" z 2019 roku) początkowo ma Android 9.0 (Pie) i nakładkę EMUI 9.1, aktualizowany do Androida 10, EMUI 10, a wersja nowsza ma na start Android 10, EMUI 10.1, no i oczywiście usługi Google ? Nowsza wersja jest z pamięcią 128GB i 6GB RAM lub 256GB z 8GB RAM, ale z tego, co widzę po Alledrogo (o ile to rzeczywiście New Edition z 2020 roku, a nie tylko bait w nazwie), jest jedynie do kupienia w Polsce w wersji 8/256. Teraz lecę ze specyfikacji, również w różnicach, o ile patrzę na stronę, która ma dokładny i rzetelny opis, bo na stronach porównawczych można trafić na różne rozbieżności, niestety.
Jeśli rzeczywiście chciałbyś kupić P30 Pro w nowej wersji, to jedynie (chyba) opcją zostaje Alledrogo lub oficjalny, niemiecki sklep Huawei'a. Wersja 8GB+256GB kosztuje tam 649,00 €, czyli prawie 3 tysiące złotych.
Link: https://consumer.huawei.com/de/phones/p30-pro-new-edition/
Lub na Amazonie masz teraz promocję + dostajesz w cenie Watch GT Sport w cenie 599 €., w podsumowaniu wychodzi 614,44 € (ok. 2750 zł.), więc smartfon rzekomo wychodzi za mniej niż 2400 zł., link: https://www.amazon.es/dp/B089G3RHBR
Mam nadzieję, że linkami do legitnych sklepów nie złamałam regulaminu... Jeśli tak, to przepraszam i nie będę więcej wklejać linków, jednakże chcę pomóc poprzez robienie researchu.
Wracając - jeśli czekasz na promkę P30 Pro z 2019 roku w wersji 6/128 na np. 2199 zł, to jednak cena się różni o około tysiąc złotych... W tym wypadku, jeśli brałbyś z Amazona, to o 300, bo masz i tak lepszą wersję 8/256, w sumie zegarek możesz sprzedać, może nawet ja bym odkupiła, a nowy to koszt około 400 zł. ?, więc jak na moje oko, opłaca się bardziej niż wersja z 2019 roku 6/128, ze starszym systemem, krótszym okresem wsparcia itd., jeśli Ci oczywiście nie przeszkadza zamawianie poza Polską, bo nawet starsza wersja jest w Polsce po około 2700 zł., więc diametralnej różnicy nie ma, nawet jest tak, jak mówiłam - mianowicie ze smartwatchem wychodzi Ci to taniej, a chętnych na odkupienie smartwatch'a, jeśli sam byś nie chciał, znajdzie się sporo, jeśli wystawisz nówkę o parę złociszy taniej.
Co do Xiaomi, to tak, MIUI z tego, co wiem i się orientuję, jest dość... Problematyczną nakładką, ale z wieloma opcjami personalizacji. Często jest tak, że smartfon dostaje aktualizację, a nagle optymalizacja spada do tego stopnia, że telefon nie jest w stanie wytrzymać na jednym ładowaniu tyle, ile powinien... Ostatnio był śmieszny błąd ze skalowaniem ekranu, gdzie telefon się wyłączał, a przy włączaniu pokazywało się logo, po czym się wyłączał, chociaż nie u wszystkich to występowało i to było jednak w ustawieniach programisty 😃 jednak gdybym dorwała POCO F2 Pro za cenę, w której widziałam go wcześniej, czyli 8/256 za 1700 zł, to brałabym bez zastanowienia i żałowałam, że się spóźniłam na promocję, bo akurat za te pieniądze jest wart swojej ceny, a ja szukam telefonu, ponieważ lecę na moim staruszku już tyle, że muszę wymienić baterię, bo po 50% leci w dół w parę minut, nawet ciężko mi zauważyć, kiedy tak szybko spadła...