Troszku po czasie, ale postaram się odpowiedzieć. Nie jako jakiś ekspert czy cokolwiek, bo w żadnym wypadku tak nie jest i mogę się opierać jedynie na różnych źródłach w Internecie, a troszku wiedzy o smartfonach w tej półce cenowej posiadłam, gdyż sama w niej chcę kupić telefon, i u mnie padło właśnie na Realme 7 Pro.
Dlaczego?
Ogółem Xiaomi teraz, szczerze mówiąc, stało się droższe, więc Realme, próbując podbić rynek, stało się jednym z najbardziej opłacalnych telefonów cena/wydajność lub jak kto woli cena/jakość.
Również zastanawiałam się nad sporą baterią, ponieważ sama mam starszy telefon, który po prawie 3 latach ma problemy z oddychaniem na baterii i sama pisałam w innym poście, że bateria po spadku do 50% znika mi w mgnieniu oka, niedługo zacznie działać jak stoper ? sama pojemność mojej baterii po zakupie wynosiła 3000 mAh, więc malutko, jak na obecne standardy, ale akurat mniejsza z tym, bo się rozgadałam nie na temat ?
Początkowo zastanawiałam się nad HTC'kami i innymi tego typu stworzeniami, potem premierę miał Realme 7 Pro i mówię, że nie, no nie, muszę się zagłębić w ten temat sama, bo pewnie przechwalają ten telefon za pieniądze! 😃 no i tak się zagłębiłam, że mogę co nieco powiedzieć.
Jeśli chodzi o baterię, to kiedyś z ciekawości i porównania czasu pracy na baterii, znalazłam właśnie filmik porównujący te oba smartfony, a tak właściwie to cztery między sobą i wyniki wyglądały następująco (w procentowym ubytku baterii):
Realme 7 Pro:
3 godziny na YouTube: 15%
3 godziny w PUBG: 37%
2 godziny muzyki: 7%
Godzina w apce aparatu (nagrywając): 18%
2 godziny na Insta: 15%
Godzina na fejsie: 7%
Wyładował się od 100% do zera w 12 godzin.
Samsung M31s miał natomiast takie wyniki:
5 godzin na YouTube: 27%
3 godziny w PUBG: 31%
2 godziny muzyki: 6%
Godzina w apce aparatu (nagrywając): 13%
2 godziny na Insta: 15%
Godzina na fejsie: 7%
Rozładowanie od 100% zajęło mu 14 godzin.
Chciałabym zaznaczyć teraz, że M31s ma o 1500 mAh większą baterię od Realme.
W tym samym teście M51 ze Snapdragonem 730 wygrał, bo rozładowanie zajęło mu 16 godzin.
Tak naprawdę, jak dla mnie zwycięzcą tutaj jest Realme 7 Pro (w porównaniu obu smartfonów), bo ładowanie M31s jest długie, mianowicie ładowarką 25W telefon naładujemy w około 110 minut, a w Realme dostajemy 65W ładowarkę i tak naprawdę w 35 minut telefon mamy naładowany na kolejne 12 godzin. Dobry patent dla tych, którzy zawsze się wszędzie spieszą i nie mają na nic czasu 😃
Przejdźmy do krótkiego streszczenia całej specyfikacji.
W obu smartfonach mamy moduł NFC, wejście słuchawkowe, ekrany super AMOLED, ekran FHD+, proporcje 20:9, odświeżanie ekranu 60 Hz, slot na kartę pamięci microSD, AOD.
Z różnic w Samsungu M31s mamy głośnik mono, a Realme 7 Pro stereo.
Samsung jest nieco grubszy (o 0,6 mm), oraz różnią się wagą, bo Realme 7 Pro waży 182 gramy, a Samsung 203 gramy, jednak nie ma sensu tu się doszukiwać w co poszła ta waga, ponieważ wiadomo, że taki akumulator swoje waży.
Oczywiście w M31s mamy nakładkę One UI, która jak dla mnie wygrywa z Realme UI, ale myślę, że to kwestia przyzwyczajenia i tego, co nam się podoba. Podejrzewam, że w kolejnych aktualizacjach nakładka będzie miała w sobie coraz to więcej nowości, funkcji i możliwości personalizacji.
Samsung ma czytnik linii papilarnych na boku, a Realme 7 Pro wbudowany w ekran, więc co wolimy.
Samsung ma 405 ppi oraz ekran o przekątnej 6,5 cali, a Realme 411 ppi i ekran o przekątnej 6,4 cali, więc oba smartfony mają wysoką ostrość.
Samsung ma rozszerzalną pamięć do 512 GB, a Realme do 256 GB (chociaż z opisów raz znajdziemy informację o 512 GB, a raz o 256 GB, więc musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto posiada ten telefon).
W AnTuTu v8 Realme 7 Pro osiąga wynik 282,000, a M31s 179,000.
I tutaj, po wspomnieniu o AnTuTu, dochodzimy do najważniejszego, mianowicie procesora... Samsung i jego Exynos, który sprawdzi się idealnie w chłodne dni...
Niestety, ale bardzo często procesory Samsunga mają problemy z wyższą temperaturą, nagrzewaniem się, chociażby na przykładzie Galaxy S20 FE z Exynosem 990, kiedy porównamy go z S20 FE 5G ze Snapdragonem 865, gdzie Exynos osiągał temperaturę CPU 44 stopni, a Snap 27 stopni, więc różnice są diametralne... Dodatkowo po sekwencji testów AnTuTu, który rozgrzał chipsety, Exynos osiągnął temperaturę 55 stopni, a Snapdragon 33,2 stopnie. W obu przypadkach po rozgrzaniu chipsetów temperatura baterii wynosiła 36 stopni.
Faktem również jest, że w benchmarkach procesor 720G od Snapdragona jest lepszy i wydajniejszy od Exynosa 9611.
I fakt, że Realme 7 Pro być może nie jest idealny, ale nie ukrywajmy, że ten chińczyk podbija dopiero co Polskę i być może niektóre funkcje są jeszcze do dopracowania, tyle, że w samym oprogramowaniu, a chociażby Samsungi często mają wadę produkcyjną typu zazielenienie ekranu i inne tego typu nieprawidłowe kolorki, które często próbują naprawić aktualizacjami, próbując to skorygować, chociaż w wielu przypadkach i to nic nie daje, bo jest to wada samego sprzętu.
Z tego, co napisałam, wybrałabym Realme 7 Pro (i go tak właściwie już wybrałam😃), ponieważ wiele przemawia na jego korzyść, a wydajnościowo w swojej półce cenowej, naprawdę robi zamieszanie na rynku smartfonów i jest godnym rywalem dla Xiaomi, które z cenami troszku zaczęło galopować w górę, i uważam, że będziesz zadowolony z jego posiadania.
Swoją drogą ja, nie będąc pewną tego, czy Realme UI mi jakkolwiek podejdzie, podeszłam do sklepu z elektroniką, gdzie owe smartfony były na wystawie i sobie w nim troszkę pogrzebałam, polecam takie rozwiązanie, i być może wystawiony również będzie M31s, którego osobiście, namacalnie będziesz mógł porównać, jeśli dalej nie wiesz, jaki wybór podjąć😃
Jeśli rzeczywiście nie chcesz dać szansy smartfonowi, który nie jest Samsungiem, to zastanowiłabym się nad dopłaceniem do Samsunga M51, jeśli zależy Ci na sporej baterii i na tym, żeby smartfon nie poparzył Cię w ręce.
Od razu mówię - zapewne nie każdy Samsung ma takowe problemy z grzaniem się, jednak radziłabym uważać, gdyż takie nagrzewanie telefonu ma wpływ na spadek wydajności oraz na degradację baterii i jeśli Twój Samsung będzie farelką, to nie oczekiwałabym od niego cudów, i korzystanie z niego w pewnych momentach może być nieprzyjemne, więc możliwe, że w trakcie gry, w najważniejszym momencie, mając cudowne staty, będziesz musiał odłożyć telefon.
Nie mam do Samsunga osobiście nic, robi dobre telefony, tylko mógłby dopracować Exynosy lub nie testować ich na nas, ponieważ poza Europą Samsungi sprzedawane są ze Snapdragonem (z tego, co wiem, można mnie poprawić).
Chętnie się dowiem, jaki podjąłeś wybór, więc daj znać! 😃