Witam, witam i o zdrowie pytam 😃
Jeśli mowa o Redmi 9 4/64 GB w cenie ok. 650 zł., a POCO M3 4/128 GB w cenie 750 zł., to POCO ma większą pamięć wewnętrzną (chociaż jest również w wersji 64 GB), obydwa smartfony mają slot na kartę pamięci do 512 GB, jak i również, co ważne dla niektórych (między innymi mnie), oba telefony mają złącze słuchawkowe.
Jeśli chodzi o benchmarki, to w najpopularniejszym AnTuTu Redmi 9 osiągnął wynik totalny, który wynosi 201829 (v8), a M3 177904 (v8), ale załóżmy, że cyferki to nie wszystko.
Więc zacznę od tego, że jeśli zależy Ci na NFC, to niestety POCO M3 nie posiada tego modułu.
POCO M3 ma baterię 6000 mAh oraz 18W ładowanie, które przy tej pojemności zajmie około 2 godziny i dłużej wytrzyma na baterii od Redmi 9, który ma baterię 5020 mAh i również 18W ładowanie.
Jeśli miałabym stać przed wyborem tych dwóch telefonów, zdecydowałabym się jednak pójść w trzecią opcję, którą jest Realme 7 4/64 za 800 zł., dopłacając przy tym 50 zł., chociaż była nie tak dawno promocja w Neonecie 6/64 za 799 zł. Jednak dlaczego taki wybór?
Realme to obecnie jeden z lepszych smartfonów w swojej cenie. Co dostajesz za 50 zł. więcej? Moduł NFC, odświeżanie ekranu 90 Hz (co w tej cenie jest kosmosem), jacka 3,5 mm, żeby słuchać sobie muzyki na słuchawkach przewodowych, dedykowany slot na kartę pamięci do 256 GB, procesor MediaTek Helio G95, który jest lepszy od G80 w Redmi 9 oraz od Snapdragona 662 w POCO M3.
Na plus również bateria 5000 mAh, słabsza niż w podanych przez Ciebie smartfonach, fakt, ale posiada ładowanie 30W Dart Charge, więc smartfon do 50% naładujesz w około 30 minutek.
Z oficjalnych danych (podanych na stronie Realme) 5000 mAh starczy Ci na 48 godzin rozmów, 9 godzin gier, 15 godzin filmów i 81 godzin muzyki (jednak z przymrużeniem oka, zależy od użytkowania). Realme również ma ten plus, że w smartfonach z serii 7, są 3 lata gwarancji, a nie 2, jak w większości przypadków oraz masz 2-miesięczny okres zwrotu i wymiany w przypadku wad sprzętu (wady produkcyjne).
Jeśli jednak nie przekonałam Cię do Realme, to raczej ja, osobiście, mając mus wyboru między tymi dwoma telefonami, zdecydowałabym się na Redmi 9, ponieważ zależy mi na NFC.