burzaa4 Ponieważ znalazłam sprzeczne info o wgrywaniu twrp i nie do końca wiem które są prawdziwe proszę o odpowiedź jak zrootować redmi note 5 mam android 9 i Anti-Rollback 4 oraz Miui global 11.0.3 (PEIMIXM). Bootloader odblokowany. Jedni mówią żeby wgrać twrp poprzez wydanie komendy" boot twrp.img" a później w tym Twrp zainstalować jakieśtwrp? to samo twrp? Nie rozumiem. Inni mówią by wgrać jakieś dummy.img? a potem twrp. Ale o co chodzi? Powiem tak, najbardziej zależy mi na root. Jak zrootować to cacko? Świetnie było by, gdyby udało się wgrać Lingeagos 17.1. Dodam że nie chcę schodzić z androida 9 na niższy ale nie wiem czy twrp i lingeageos 17.1 nie mają w sobie czegoś co zamuruje mi telefon. Jakiśniższy boot czy coś. Nawet nie wiem który twrp by się nadał jedni mówią że mają być dwa pliki img- twrp. Które i skąd wziąć?Domyślam się że ten telefon gównie rotowali i wgrywali różne romy na niższych softach bezAnti-Rollback 4.Dlatego teraz nie mogę się odnaleźć. Które pliki wgrać? Niby naLingeagos 17.1 wiki jest instrukcja ale czy dotyczyAnti-Rollback 4 czy starszych wersji? Znalazłam też TWRP whyred 9.zip ale nie na oficjalnej stronie twrp.me tylko gdzieś w sieci jest w nim jeden plik twrp.img no ale chyba pod androida 9 czy ten jest dobry? I jeszcze pytanie odnośnie roota. Czy jak wgram jakimś cudem twrp i do niego wejdę i wgram magicka i nie wgram nowego systemu i nie zrobie wipe data itd. tylko wyjdę z twrp i zniknie to twrp przez Anti-Rollback 4 to magick czyli root będzie działał? Przepraszam za długi post ale już jedną twardą cegłę mam na koncie i tego tel. nie chcę zepsuć.
adagio Wgrywasz TWRP podając w komendzie tak jak każą, Mam jeszcze TWRP pod AntiRollback 4. Po tym jak wgrasz TWRP robisz czyszczenie wszystkiego co się da orpócz tej pamięci na której masz LineageOS 17.1. Sam używam ten ROM i nic się złego nie dzieje. TWRP dedykowane do tego: Forum po zmianach, link nie działa Jeśli nie pomoże, to mam jeszcze jedno inne TWRP. Ja na nim pominąłem AntoRollback 4.
burzaa4 adagio Wgrywasz TWRP podając w komendzie tak jak każą, Mam jeszcze TWRP pod AntiRollback 4. Po tym jak wgrasz TWRP robisz czyszczenie wszystkiego co się da orpócz tej pamięci na której masz LineageOS 17.1. Sam używam ten ROM i nic się złego nie dzieje. TWRP dedykowane do tego: Forum po zmianach, link nie działa Jeśli nie pomoże, to mam jeszcze jedno inne TWRP. Ja na nim pominąłem AntoRollback 4. Nic mi nie wyjaśniłeś wgrywa się komendą boot twrp.img czy też fastboot flash revovery twrp.img? Dodałeś kolejne pytanie do mojej listy jak pominać Anti-Rollback 4? Oraz co to za znaczy "This recovery is also first recovery on the world with password protection"??. Wgrywał ktoś recovery na miui 11.0.3 z Anti-Rollback 4?
adagio Wgrywasz komendą fastboot flash recovery twrp.img i w nazwie twrp.img podajesz pełną nazwę tego pliku wrzuconego tam gdzie jest plik z fastbootem. Plik, który jest ode mnie całkowicie pomija AntiRollback 4. Potem jak wgrasz to komenda boot recovery i powinno cię przenieść do recovery. Tam już czyścisz całkowicie telefon i wgrywasz co tam chcesz np LineageOS 17.1. burzaa4 This recovery is also first recovery on the world with password protection"? To nic tylko nakładanie hasła na recovery żeby nikt niepowołany nie mógł nic zrobić z telefonem jeśli złamie twoje zabezpieczenia.
burzaa4 adagio Wgrywasz komendą fastboot flash recovery twrp.img i w nazwie twrp.img podajesz pełną nazwę tego pliku wrzuconego tam gdzie jest plik z fastbootem. Plik, który jest ode mnie całkowicie pomija AntiRollback 4. Potem jak wgrasz to komenda boot recovery i powinno cię przenieść do recovery. Tam już czyścisz całkowicie telefon i wgrywasz co tam chcesz np LineageOS 17.1. Twój redWolf unoficial twrp co prawda wgrał się ale nie wiele można było zrobić tz nie dało się włączyć otg. A w twrp komputer nie czytał teżpamięci wewnętrznej więc nie dało się przerzucić zipa po czyszczeniu dalvik i cache do pamieci wewnętrznej a co za tym idzie nic wgrać. Czytał co prawda kartę SD ale na niej magick.zip sypał błędami i się nie wgrał. Zły magisk zip? nie wiem. Natomiast potem wgrałam oryginalny Twrpod lingeagos17.1 dołączany do Lingeage i ten twrp pozwolił mi zainstalowaćLingeage17.1 tylko on nie ma roota. Teraz mam recovery bardzo skromne od lingeageos i system android 10 lingeagos 17.1 ale zależy mi na root jak więc mieć root? Który magisk wgrać i jak? Skoro twrp lingeage ma w sobie praktycznie tylko 3 opcje. Jedna z nich to update system i ona pozwala odnaleść zipy ,reszta to jakaś lipa. Więc 1 pytanie czy coś się stanie jak przejdę z recovery twrp lingeagos na twrp redwolf? Oraz 2 pytanie stąd zdobyćmagiska by mieć roota na tym telefonie?
adagio @burzaa4 Najlepiej było od razu TWRP zainstalować w miejsce RedWolfa. Jest na oficjalnej stronie. Możesz od razu bez problemu wgrać TWRP. Możesz tą apką jak już masz zainstalowany system: https://play.google.com/store/apps/details?id=me.twrp.twrpapp&hl=pl&gl=US Jak wgrasz apką TWRP to Magisk już pobrany wrzucasz do pamięci wewnętznej lub pendrive OTG i ci się zainstaluje bez problemu. ROOT wgrasz od Magiska najlepiej najnowsza wersja stabilna. Pobierzesz stąd: https://github.com/topjohnwu/Magisk/releases/tag/v20.4 Potrzebujesz też Magisk Manager ale jego zainstaluj po tym jak zainstalujesz w TWRP z linka podanego powyżej. Magisk Manager: https://github.com/topjohnwu/Magisk/releases/download/manager-v8.0.3/MagiskManager-v8.0.3.apk
burzaa4 adagio @burzaa4 Najlepiej było od razu TWRP zainstalować w miejsce RedWolfa. Jest na oficjalnej stronie. Możesz od razu bez problemu wgrać TWRP. Możesz tą apką jak już masz zainstalowany system: https://play.google.com/store/apps/details?id=me.twrp.twrpapp&hl=pl&gl=US Jak wgrasz apką TWRP to Magisk już pobrany wrzucasz do pamięci wewnętznej lub pendrive OTG i ci się zainstaluje bez problemu. ROOT wgrasz od Magiska najlepiej najnowsza wersja stabilna. Pobierzesz stąd: https://github.com/topjohnwu/Magisk/releases/tag/v20.4 Potrzebujesz też Magisk Manager ale jego zainstaluj po tym jak zainstalujesz w TWRP z linka podanego powyżej. Magisk Manager: https://github.com/topjohnwu/Magisk/releases/download/manager-v8.0.3/MagiskManager-v8.0.3.apk dodana zawartość Dobra jakieś twrp zainstalowane nie tą aplikacją bo ona nic nie robiła przestarzała jakaś niby pobrał twrp ale zainstalowaćnie chciał bo nie było roota. Zamieniłam poprostu twrp lingeagos 17 na twrp-3.4.0-0-whyred.img poprzez fastboot i z niego zainstalowałamMagisk-v20.4 zip weszłam później does-file-explorer zaznaczyłam root explorer i jest śmiga. Więc nie rozumiem po co mam instalowaćMagisk Manager? Znaczy zainstalowałm toi są tam 2 opcje Magisk"instaluj" i Manager "instaluj" nie rozumiem po co mi to? Mam roota i mam dostęp do plików systemowych to chyba nie ma co naciskać instaluj co? Czy jak nacisnę instaluj to ten magiskczy manager będąukrywaćroota przed aplikacjami?
frrancuz Bez magisk managera nie ukryjesz root. Nie zadziała ci aplikacja bankowa, któraś społecznościowa (Snapchat chyba), kupony z McDonald's,itd. A guziki instaluj są do instalowania, jak wyjdzie nowsza wersja to wtedy aplikacja zaktualizuje. W obecnej postaci klikanie instal nic ci nie da, co najwyżej zrobisz reinstalację.
burzaa4 frrancuz Bez magisk managera nie ukryjesz root. Nie zadziała ci aplikacja bankowa, któraś społecznościowa (Snapchat chyba), kupony z McDonald's,itd. A guziki instaluj są do instalowania, jak wyjdzie nowsza wersja to wtedy aplikacja zaktualizuje. W obecnej postaci klikanie instal nic ci nie da, co najwyżej zrobisz reinstalację. Nie użyłabym zrootowanego telefonu do aplikacji bankowych. W ogóle nie użyłabym telefonu do jakiejkolwiek płatności. Zresztą nie po to chciałamroota by mieć jakieś śmieci na telefonie. Nie mam nawet sklepu google bo jest zbędny do dzwonienia, smsowania i grania( no może nie wszystkie gry zadziałają ale te które chce są i da się je hakować). Teraz bateria ciągnie 2% przez noc i o to chodziło. Magisk managera wywaliłam i włączam root kiedy chce. dodana zawartość adagio @burzaa4 Dokładnie jak@frrancuz napisał. Do tego właśnie Magisk Manager jest. Apka od TWRP Oficiall jest właśnie od aktualizacji też TWRP. Możliwe, że u ciebie nic się nie działo, bo nie miałeś ROOT'a. Teraz powinno śmigać jak trzeba. Dobrą wersję TWRP zainstalowałeś, więc już powinno być wszystko OK. Tak jest tak jak CHCIAŁAM dziękuję.
adagio @burzaa4 Dokładnie jak@frrancuz napisał. Do tego właśnie Magisk Manager jest. Apka od TWRP Oficiall jest właśnie od aktualizacji też TWRP. Możliwe, że u ciebie nic się nie działo, bo nie miałeś ROOT'a. Teraz powinno śmigać jak trzeba. Dobrą wersję TWRP zainstalowałeś, więc już powinno być wszystko OK.