[usunięty]
Pixela i czystego Androida nieco się obawiam przy przesiadce z One UI. To co napisał @[usunięty]to prawda - nakładka ma znaczenie. Moim zdaniem One UI jest schludne, proste, czytelne i szybkie, a do tego ma masę przydatnych funkcji. Bloatware jest sporo, ale to już rzeczy nieco niezależne od nakładki (np. te durne integracje z W10).
No ale czego się obawiasz? Niestety GP5 nie można zobaczyć u nas w sklepach na żywo ale można sobie odpalić YT i popatrzeć. Są różne recenzje.
[usunięty]
Kiedyś miałem przez kilka lat Nexusy - S, Galaxy Nexusa, Nexusa 4, Nexusa 5, potem jeszcze Nexusa 7 2gen i 9. Nie wiem jak to wygląda obecnie, ale wtedy braki czystego Androida bywały upierdliwe.
Czysty Android za czasów Androida 4 czy 5 to zupełnie inne czasy niż czysty Android 11. Serio.
[usunięty]
I owszem, można zainstalować np. wspomnianą przez @.andyNovę, ale to znów robienie takiego składaka, misz masz wszystkiego i nigdy nie działa tak dobrze (ani nie jest tak spójne) jak narzędzia stworzone przez jedną firmę.
No nie zgodzę się. Używając Novej mogłem np. zmienić więcej rzeczy w wyglądzie niż mam to obecnie, ale wracając do niej po dwóch latach (niestety gesty z nią nie działają na innych urządzeniach niż Pixel) wróciłem po niecałym dniu do Pixel Launchera. Niestety obsługa gestów działa mniej płynnie niż na standardowym Pixel Launcherze (to akurat wina Google) i dlatego zdecydowałem się na razie jej nie używać. Tak czy inaczej nigdy nie odczuwałem, że była dospawana itd. Pewnie za kilka miesięcy sprawdzę jak sobie radzi.
Niestety wraz ze wprowadzeniem gestów do Androida (te zamiast przycisków) Google zablokował ich używanie w innych launcherach. Dopiero od niedawna możnana Pixelach, jednak to nie działa tak samo na razie. Cóż wina Google w tym przypadku trochę.
[usunięty]
Problem jest w tym, że z Pixelem będzie cięzko aby ewentualnie zamówić, spróbować i gdyby nie pasował odesłać, brak oficjalnej dystrybucji (lub ewentualne koszmarne przepłacanie w takim xkomie czy podobnych) to zdecydowana wada
No tak...Tutaj trzeba być już raczej zdecydowanym. Ja byłem nakręcony na Nokię 8.3 swego czasu ale czekałem na pierwsze przecieki i recenzje. Pojawiały się negatywne głosy ale je ignorowałem. Niestety jak pojawiły się pierwsze recenzje to na dobre sobie odpuściłem. Czysty Android tak ale nie w wydaniu Nokii 8.3.
Wtedy zacząłem się interesować GP5, bo miał być w podobnym pułapie cenowym. Ciągle liczyłem, że w xkom pojawi się w normalnej cenie no ale wiadomo...4k xD żal śmiech i smuteczek...
Obejrzałem sporo recenzji, porównań, poczytałem recenzje i wiedziałem że to jego chcę, nawet jeżeli będzie trzeba się będzie nagimnastykować z zakupem. Co ciekawe ta gimnastyka wcale nie była taka duża i po tygodniu miałem go u siebie od zamówienia. To nic strasznego a w odpowiednim wątku można sobie poczytać co i jak należy zrobić.
Tylko tak jak pisałem ja już byłem zdecydowany na 100%.
little.big.conversation
Jako wieloletni fan Pixela również przychylam się do opinii że zwyczajnie Pixel po jakimś czasie się nudzi.
Nie wiem jak Ty ale ja nigdy nie kupowałem sprzętu na zasadzie "kupuję na 6msc a potem zmieniam, bo mi się znudzi". Po prostu ma się sprawdzać i rozwiązywać moje problemy oraz robić to co ja chcę i tak jak ja chcę. Pixel jest w założeniu kupiony na 2-3 lata. Może dłużej, zobaczymy 😉 Zawsze zostaje LineageOS.
little.big.conversation
Owszem działa bardzo szybko i płynnie jednak brakuje wielu podstawowych cech jakie mają telefony z nakładką
Jakie konkretnie? Android z wersji na wersję się rozwija coraz bardziej i osobiście dwa lata temu zrezygnowałem z Novej na rzecz standardowego Launchera z Nokii 7+ 😉
Fakt wtedy było ciężko bo kilku rzeczy mi z nakładki brakowało ale teraz? Nie 🙂 Popatrz na to co oferuje Android 11. Nie jest tego mega dużo ale można sobie go leciutko stuningować.
Tak więc ciekawi mnie konkretnie czego Ci brakuje w czystym Androidzie względem nakładki np. z Samsungów.
Oczywiście i dlatego każdy powinien wybrać takie urządzenie które będzie dla niego, a nie kierować się np. popularnością czy chęcią przypodobania się komuś 😉 Telefon jest dla mnie a nie dla innych.
little.big.conversation
Fajnie że nadal Pixele wychodzą małe i są alternatywą dla iPhone pod względem wielkości jednak te telefony trzeba lubić, mają w sobie coś oryginalnego.
Osobiście kupuję urządzenie takie aby spełniało moje oczekiwania. Google Pixel 5 je spełnił. Wiadomo ma wady i ograniczenia ale co ich nie ma? 😉 Gdybym czekał na idealny smartfon, to bym nie miał żadnego ?
Wracając jednak do brzegu, bo trochę odpłynęliśmy...
Czego oczekuje autor wątku?
[usunięty]
szukam następcy, bo doprowadzają mnie do szału dwie rzeczy w nim:
1. Słaba bateria, w szczególności jak jest włączone LTE(jak wiadomo, u nas jest na Exynosie co pewnie też robi swoje)
2. Sporo śmieci od samsunga i microsoftu. Nie wszystko da się usunąć, a te które da się wyłączyć przez adb też dają różne rezultaty (bywa, że wyłaczenie czegoś jeszcze bardziej drenuje baterię). Używam Macbooka więc integracja z W10 mi zbędna, niemniej raczej nie chcę iOSa na telefonie.
@1. Pixel ma 96h według GSMArena. Całkiem nieźle. Wystarczy popatrzeć u nas lub na XDA jakie ludzie wyciągają czasy na jednym ładowaniu. Wiadomo, każdy używa urządzenia inaczej, ma iny zestaw aplikacji oraz korzysta z niego w innym środowisku sieciowym ale to już dużo mówi o tym czego można się spodziewać.
@2. Nie ma śmieci. Serio. No chyba że nazwiemy je aplikacjami od G. Czysty Android pozbawiony gówienek.
[usunięty]
Ogólnie wymagań nie mam dużych. Nie gram w ogóle na telefonie, nie używam żadnych social appek (komunikatorów też nie). Telefon służy mi do dzownienia/sms, używania przeglądarki, poczty, planowania zadań, nauki języka i jako nawigacja samochodowa. Nic wymagające. Do tego często z nim biegam słuchając audiobooków lub muzyki (w czym wymiary S10e są mega zaletą). Jest też moim jedynym aparatem bo nie chcę ze sobą nigdy zabierać dodatkowego sprzętu. Na jakości zdjęć nieco mi zależy, aczkolwiek wystarczy jak bardzie ok w dzień, w nocy żadnych nie robię.
GP5 nawet w etui Spigen Liquid Air które go lekko pogrubia leży świetnie w ręce. Serio. Bez etui wydaje się mega drobny.
Jak wezmę Motkę One Zoom i potem GP5, to tak jakbym trzymał w rękach owczarka niemieckiego a potem miał ciułałę...
Głośnik przy rozmowach jest dla mnie bardzo ok - jestem o wiele bardziej zadowolony niż z mojej poprzedniej Nokii 7+. Tutaj słyszę głośno i wyraźnie. Jeżeli chodzi o słuchanie muzyki na nim to ok ale bez rewelacji, bo moim zdaniem niskie tony są takie przygaszone - specem nie jestem.
Słuchawki. No tutaj też jest problem, bo nie ma jacka ? i trzeba szukać czegoś pod USB...
Aparat? Jest mega. Może optyka jest z XVIII wieku, ale to co wyprawiają algorytmy z aplikacji to...SZACUN. Zdjęcia są bardzo ale to bardzo dobre.
SMSy to no nie wiem standard 🙂 Przez chwilę np. używałem bąbelków na ekranie ale jakoś nie mogłem się do nich przekonać, może wrócę 😉 Ogólnie komunikacja SMS jest normalna i nie wiem co tutaj można by było jej zarzucić.