@rafaell
1) Nie wiem czy to pomoże rozwiązać Twój problem. Wszystko co zrobisz robisz na własną odpowiedzialność.
2) Przytoczona instrukcja nie jest moim pomysłem . Przepisałem ją z grupy Realme Polska gdzie zamieścił ją użytkownik Mateusz F. (nie wiem jak do tego ma się RODO). Zmodyfikowałem formę wypowiedzi :-)*
Więc po kolei.Wpis dotyczył Realme 7 pro z Androidem 10. Obecnie używana nakładka Realme UI 1.0 nie posiada opcji zmiany czcionki. Można zmienić tapetę lub dzwonek -- czyli opcje personalizacyjne nie powalają na kolana.
A więc przechodzimy do instrukcji:
1 - Wchodzimy w Ustawienia > region i język i zmieniamy region na Birmę (!), po zmianie regionu zmieni nam się też godzina więc trzeba będzie ją ustawić na poprawną dla naszej strefy czasowej.
2 - Nastepnie wchodzimy w Ustawienia Ekran i jasność i na samym dole pojawi się obsługa znaków dai ( w naszym regionie jej nie ma) -- zaznaczamy to.
3 - Ze sklepu Google Play pobieramy i instalujemy na naszym Realme program : zfont - Custom Font Installer [No ROOT], za pomocą którego możemy pobrać czcionkę, zaaplikować własną już posiadaną. po wybraniu czcionki mamy jej podgląd i wciskamy download, nastepnie set i wybieramy OPPO/Realme i wciskamy opcję drugą czyli support dai charakter (best).
Jeżeli chcemy czcionkę w formacie ttf to po prawej stronie na dole jest opcja żeby skorzystać z posiadanych czcionek.
Jeżeli chcemy wrócić do poprzedniej czcionki wystarczy wrócić na region Polska, to że mamy region Birma nie koliduje z aktualizacjami systemowymi ani nie zmienia innych opcji w systemie.
Tak to wygląda w teorii, jak to wygląda w praktyce -- nie wiem.
Jeżeli będziesz beta testerem tej opcji napisz na forum jak to działa (?).