Ja dostałem wczoraj, mieszkam w DE. Przyznać muszę, że ogromna zmiana i to na wielki pozytyw. Poprawili wiele rzeczy względem 10ki. Dużo więcej możliwości konfiguracji pod siebie, edycji kolorów, ikon itp. Dodali opcję % baterii obok ikony, ale niestety tylko na ekranie blokady AIO. AIO zyskało możliwość dużo większej konfiguracji - można dodawać własne wzory abstrakcyjne. Zlikwidowali nurtujący problem ze zdublowanym słownikiem w klawiaturze - a już zdążyłem opracować solucję na ten problem. Co do baterii nie jestem się jeszcze w stanie wypowiedzieć, bo ładuję telefon co ok. 2 dni i dziś ładowałem pierwszy raz na 11ce. To co mogę ze swojej strony napisać w kwestii bezpiecznej i stabilnej aktualizacji, to obowiązkowo factory reset, jak na każdym androidzie. Dlaczego - ano dlatego, że konfiguracja aplikacji jest pod starszą wersję systemu i potem wychodzą klocki i ludzie narzekają, że po update'cie mają problemy. A żeby nic nie stracić, wystarczy mieś aktywną kopię zapasową w chmurze Google - nie dla użytkowników Huaweia - i po restarcie przywracamy wszystkie apki, które mieliśmy zainstalowane, hasła, ustawienia ikon itp. I telefon działastabilnie. Ja osobiście polecam update, dużo wnosi i zdecydowanie poprawia swobodę oraz przyjemność z korzystania. Co do interfejsu Color - nie wypowiem się, bo używam Novy Prime od lat i tu także. Problemów z kompatybilnością nie zauważyłem. Jeśli chodzi natomiast o wydajność, to jak śmigał/ciach/tak dalej śmiga/ciach/, ale ciężko się spodziewać czegoś innego po takich parametrach. Spadku w każdym razie nie ma. Mam tylko jedno zastrzeżenie co do wyboru pomijania apek w optymalizacji baterii - co najmniej 2 apek mi nie znajduje na liście, ale to będę się kontaktował ze wsparciem Oppo w DE - wcześniej mnie nie zawiedli, może i tym razem sprostają zadaniu.