przemogronn
Napiszesz coś więcej? Co Ci nie pasuje w tym modelu? Co byś dodał? Mocno się gryzę co kupić - jakiegoś topowego samsunga czy pixela.
Nadal wolałbym pixela 5 niż topowego samsunga 😃
1. Płynność regulacji głośności w moim starym Nexus 5x od LG jest lepsza niż w Pixel 5.
W starym mogłem ustawić płynnie ile chcę ściszyć / podgłośnić. Teraz są skokowe ssuwaki które dla każdego typu inaczej są ustawione, a nie w taki sposób co wkurza mnie podwójnie.
2. Tak samo jak płynność regulacji ( dowolność ustawienia ) lepiej oddzielone były profile ściszania powiadomień, dzwonka, zegara, rozmowy telefonicznej.
Tam jak chciałem ściszyć powiadomienia z FB, Messenger, Instagrama, a zostawić zegar / budzik i rozmowy telefoniczne i sam dzwonek na maxa to lepiej było mi to i intuicyjniej ustawić.
Teraz ściszam i nie wiem co..... trochę sam się gubię bo czasami cicho mi telefon dzwoni podczas połączenia i nie zdaję sobie sprawy, że ściszając coś innego ściszyłem coś na czym mi nie zależało.
Jeśli chodzi o 1 i 2 to może kwestia innej / nowszej wersji androida, nie samego telefonu i to już wina zmiany w systemie / mechanizmu .... ale szczerze nie weryfikowałem tego.
3. Lampa LED od aparatu tylnego ma jak by tą samą moc świecenia w Pixel 5 co w moim starym Nexus 5x ale tam była bardziej skupiająca światło, a w pixelu 5 jest bardziej rozpraszającą.
Tym nowym gorzej doświetla mi drogę / chodnik / obszar przy moich nogach gdy idę gdzieś w ciemnym miejscu na dworze. Za to to zdjęć lepiej rozprasza światło w dal i bok i lepiej wychodzą one. Coś za coś... choć wolałbym ogólnie mocniejszą i bardziej rozproszoną przy okazji, a nie jedno lub drugie.
4. Głośnik pod ekranem nie jest zły i tragiczny. Z kolegi telefonu z starej nokii brzmi wszystko koszmarnie podczas rozmowy z nim. Ale np. z Huawei P30 rozmowa brzmi naprawdę spoko i słychać dobrze. Ale oczywiście wiem, że dźwięk jest płaski i nie przestrzenny i ciepły tylko taki zimno krystaliczny. Albo powinni dać lepszej jakości ten głośnik pod ekranem, albo dać normalny z przodu przy wyświetlaczu.
5. ZDJ z aplikacji aparat google wychodzą według mnie super, ale z Instagrama, Snapchata, Messengera bezpośrednio wysyłane mają dużo gorszą / wyraźnie słabszą jakość.
6. Wydaje mi się, że nie ma podglądu bezpośredniego jak wyglądać będzie zdjęcie po zrobieniu w aplikacji aparatu google. Zamiast rzeczywistego bezpośredniego podglądu zdjęcia przed jego zrobieniem mamy jak by 5 czy 10 razy gorszą jakość pokazywaną i dopiero po zrobieniu zdjęcia i jego obróbce widzimy całość efektu WOW.
7. Widzę, że wszystko chodzi lepiej, szybciej, płynniej i tak samo robienie i obróbka ZDJ czy tryb nocny i portretowy ...... coś czego mój stary Nexus 5x nie miał... ale jednak jakość tylnego aparatu w Pixel5 według mnie nie jest jakoś wyraźnie lepsza niż ta w Nexusie 5x z tą zmodyfikowaną aplikacją aparatu. Też może Pixel 5 by wygrał mocniej i lepiej gdy lepsze warunki na dworze, więcej światła..... ale oceniam na testach co zrobiłem i podzieliłem się z Wami.
Nieoficjalnie pisząc uważam, że przedni aparat w Pixel 5 robi mniej ostre i mniej szczegółowe zdj selfie niż mój stary Nexus 5 z zmodyfikowaną wersją aplikacji aparatu. Widać to po widocznych szczegółach na twarzy i ostrości oczów przy przybliżeniu.
Być może po kilku / kilkunastu aktualizacjach telefonu i oprogramowania aparatu trochę / wiele rzeczy zmieni się na + jeśli chodzi o zdj jeszcze itd 😉
Btw. Mogę napisać, że Huawei P30 pod względem selfie wypadł dużo gorzej niż PIxel 5 i mój stary Nexus 5x.