Cześć,
Po zakupie Pixela 5 byłem ciekawy funkcji AOD. Działa bardzo fajnie ale.... można to albo włączyć aby działało non stop albo wcale, co mi nie do końca odpowiada... Jednak to Android 😉 Tutaj możemy robić rzeczy o których nie pomyśleli ludzie od Google.
Wpadłem na pomysł aby za pomocą Taskera włączać funkcję "Zawsze pokazuj dane i czas" tylko wtedy kiedy mamy powiadomienia, co sprawi, że AOD będzie działać tylko wtedy kiedy są powiadomienia 😉 Stanie się bardziej dynamiczne 🙂
Spoiler
Tasker od pewnego czasu pozwala za pomocą akcji Custom settings zmienić praktycznie dowolną opcję w systemie. Udało mi się ją znaleźć pod nazwą doze_always_on. Przyjmuje wartości 0 oraz 1 - sprawdziłem i działa 😉 Znaczy suwaczek się ładnie przestawia.
Teraz zostało tylko zlepienie tego wszystkiego w profil. Profil aktywujący opcję chyba już mam: jeżeli będzie powiadomienie, urządzenie nie będzie w trybie DND oraz czujnik zbliżeniowy nie będzie zakryty, to przestaw w/w opcję.
Problem został tylko z wyłączeniem tej opcji jak już nie będzie powiadomień. Chciałbym na razie uniknąć zakupu pluginu AutoNotifications za 10 cebulionów i spróbować to zrobić wbudowanymi mechanizmami.
Ktoś ma jakiś pomysł?? Ogólnie chodzi o to aby albo po usunięciu wszystkich powiadomień wyłączać tę opcję. Pytanie tylko czy się da? Może wystarczy po odblokowaniu telefonu z aktywną opcją ją odznaczać i to załatwi mi problem? Tylko czy to nie zapętli mi się?