Cześć, postanowiłem założyć inny temat z porównaniemzamiast info do określonej kwoty. Mam obecnie Samsunga S10e i zastanawiam się nad zmianą - zastanawiam, bo czekam też na One UI 3.0 i Andka 11 na nim aby zobaczyć co się zmieni. Telefon jest bardzo ok za wyjątkiem kilku spraw: na LTE grzeje się i bateria leci (urok Exynosa) do tego ma nieco za dużo śmieci z Microsoftu (da się usunąć przez ADB, no ale i tak jest to średnie). Poza tym trudno się do czegokolwiek przyczepić bo jest kompletny i kompaktowy. Mimo wszystko się rozglądam.
Wymagania i zastosowanie:
zakup na firmę, FV23% itd. - nie chcę niczego zza granicy, nie chcę niczego bez polskiej dystrybucji (dlatego Pixele odpadają)
musowo muszą wspierać WiFi Calling (korzystam z Orange)- teraz nie, bo pandemia, ale po niej będę wpadał do np. USA i jest to przydatne
nie gram na telefonie, nie używam na nim też w zasadzie żadnych social media, wydajność ma być jednak ok np. przy przeglądaniu stron
telefon do jedyny aparat który posiadam, fajnie więc jakby był przyzwoity - nie potrzebuję cudów, ale fajnie móc uwiecznić rodzinne chwile w dobrej jakości
bardzo zależy mi na baterii, aby nie musieć się o nią obawiać
preferuję nakładkę Samsunga, mimo wad, przyzwyczaiłem się do niej i doceniam sporo jej przydatnych "smaczków". Zdecydowanie nie lubię "składać" czegoś z klocków bo to na Androidzie nigdy nie jest spójne i faktycznie dograne
I teraz po kolei różni zawodnicy wytypowani:
OP 8T
Bo miałem kiedyś 5T i byłem zadowolony. W sumie nadal jest u mnie w rodzinie używany i ciągle działa ok. Obawiam się tu jednak nieco jakości zdjęć oraz softu - z tego co widzę mocno się to u nich pogorszyło / jest równie źle jak było tj. jakiś update coś poprawia, ale i coś psuje. Zajrzałem wczoraj na forum OP i widze info o świeżej aktualce dla 8T. Niby stabilna a tu 60 stron narzekań użytkowników że to, że tamto nie działa, aktualkę cofnięto itd.. No nie, za taką kasę to nie powinno tak wyglądać. Wiem, że wifi calling można niby wymusić, ale czy na pewno ok będzie działać?
S20 FE 5G
Nakładka samsunga + jest pewne wsparcie WiFi Calling, dobra bateria (bo snapdragon), aparaty lepsze niż w OP 8T (wg. testów z sieci). Niby wszystko ok, ale są i cyrki - problemy z ekranem, brak czujnika zbliżeniowego (WTF, co za chora oszczędność ze strony samsunga), brak barometru / zablokowany przez soft.. takie nieco niezrozumiałe cięcia.
Mi 10T Pro 5G
Wg. testów świetna bateria, wydajność. Ekran też ok (może być IPS, nie przeszkadza mi to). Nie wiem jak z wifi calling, nie wiem jak z aparatami - niby lepiej jak w Mi 10T, ale wszedzie można poczytać o nierównym działaniu Xiaomi w kwestii foto. Do tego ich soft.. tu też jest ooooogrooom narzekań - że nowe MIUI potrafi sporo zepsuć, że ciągle jakieś pomniejsze babole, niedoróbki itd. No też uważam to za delikatnie mówiąc średnia sprawa.
Zenfone 7
Dobra wydajność, ciekawie rozwiązane aparaty (choć niby średnie co najwyżej), za to bateria nierówna. Nie wiem jak z wifi calling, nie wiem jak z wsparciem producenta, czy raczej olewa, czy aktualizuje konkretnie.
M51
Inna półka cenowa i jakościowa, ale biorę pod uwagę, bo wydajnościowo powinien mi wystarczyć, wifi calling pewnie też bez problemu bo to jednak samsung. Znów nakładka na plus. Co prawda jest spory, ale ma za to świetną baterię. Nie wiem jak będzie z aktualizacjami w przyszłości. Ekran niby świetny, za to aparaty średnie... choć jak są porównywane z innymis przetami to wypadają i tak dobrze. Biorę więc go pod uwagę jako opcję tańszą, ale za to taki "młotek do wszystkiego".