Proponuję, aby w tym temacie pisać zauważone przez siebie wady lub rzeczy, które nam się nie podobają w oprogramowaniu dla Xiaomi Mi 10T.
1.Statystyki baterii - wykres i ogółem dane zużycia pokazywane są dla (chyba) 24h tylko. Problem w tym, że chcąc zobaczyć następnego wieczoru ile używaliśmy telefonu czy aplikacji nie dostaniemy pełnych danych.
2. Jasność ekranu zbyt wysoka. Tylko ja mam wrażenie, że ekran telefonu zawsze ustawia się zbyt jasny? Nawet w całkowitej ciemności oprogramowanie nie ustawia jasność na minimum.
3. Licznik danych. Ustawienie dany nowego cyklu na X dzień jest... ignorowany i często dostajemy komunikat, że przekroczono dane wówczas gdy X okres dopiero co się rozpoczął. Działa to bardzo źle.
4. Dwa miejsca ustawień aplikacji. Przytrzymanie ikony aplikacji na ekranie głównym i wybranie "Informacje" nie daje pełnych możliwości ustawień dotyczących aplikacji. Trzeba wejść w ustawienia-aplikacje, tam wyszukać aplikację i znów ustawiać dane rzeczy.
5. Włącz optymalizacja MIUI. W opcjach programistycznych mamy ustawienie dotyczące optymalizację MIUI, z moich obserwacji wynika że uzyskujemy gorszy czas czas pracy na baterii, a gry się zawieszają/lagują.
Fakt, opcja zmienia wygląd ustawień aplikacji i daje jakieś dodatkowe możliwości.
6. Usuwanie animacji. Zarówno w ogólnodostępnych opcjach ustawień jak i opcjach programistycznych możemy wyłączyć animacje systemowe. Niestety niektóre animacje nadal są aktywne.
7. Zbędnaikonka edytowania w każdej z kategorii przy ustawień wyświetlania ikon aplikacji w szufladzie.
8.Brak wibracji po wyciszeniu dzwonków mimo włączenia opcji wibracji w trybie cichym.