Witam
Mam telefonik Nokia 9 Purewiev tak pewnie 2 lata.
Od jakiegoś czasu mam taki problem:
Od jakiegoś czasu tak zapewne że trzy miesiące, aparat główny powoduje kompletna zawieche telefonu kiedy bateria jest poniżej 70%, nie wiem o co chodzi ale jest to tragedia. Niby aparat się włącza, po chwili zacina ekran i koniec, często restartuje telefon samoistnie. Może to jakaś usterka, ale na forach nikt nie pisze o takim zachowaniu sprzętu. Moze macie jakiś pomysł?
Opisałem ten problem do HMD Global i odpisali mi żebym zrobił taką ścieżkę zdrowia dla telefonu:
""""""
Także, proszę wykonać następujące kroki w celu rozwiązania sprawy:
1) Ustawienia - aplikacje i powiadomienia - wyświetl wszystkie aplikacje - aparat - wymuś zatrzymanie i wyłącz.
2) Ustawienia - aplikacje i powiadomienia - wyświetl wszystkie aplikacje - aparat - pamięć - wyczyść dane i pamięć podręczną.
3) Następnie, proszę wykonać tzw. miękki reset telefonu (bez utraty danych) przytrzymując pocisk zwiększenia głośności i przycisk zasilania na 10-15 sekund, po czym telefon się uruchomi ponownie. Proszę pamiętać, że w momencie wykonania procedury telefon ma być odłączony z ładowarki lub kabla USB.
4) Po resecie, proszę włączyć aparat (Ustawienia - aplikacje i powiadomienia - wyświetl wszystkie aplikacje - aparat -włącz) i sprawdzić czy dalej będzie to samo.
""""""
pomogło dosłownie na dwa dni, do momentu kiedy chciałem wykorzystać aparat, oczywiście zaczął się wieszać, zrobienie zdjęcia powodowało zawieszenie telefonu (tak jakby na czas zapisania zdjęcia w pamięci telefonu).
Zdecydowałem się zrobić pełen reset telefonu z pełnym czyszczeniem wszystkiego (pełny fabryczny reset). Pomogło - aczkolwiek nie w pełni, po tym resecie przez jakieś 1-2 dni mogłem zrobić zdjęcia (cały czas z zawiechą na zapis w pamięci aparatu).
Obecnie minęło od resetu jakieś 2 miesiące i można powiedzieć że dramat się pogłębia:
Zrobienie zdjęcia graniczy z cudem. - Aparat jak już się włączy, każde przesunięcie kadru (ruch ręką) powoduje "stopklatkę" na wyświetlaczu, jak już uda się ustabilizować kadr i widać na ekranie to co chciałbym sfotografować - dziubnę w guziczek do zrobienia fotki - aparat zdjęcie zrobi ale w 50% przypadków je zapisze w pamięci lub nie ...
Włączenie flesha powoduje zdwojenie opisywanych przypadków lub ich potrojenie (z fleshem dawno nie udało mi się zrobić zdjęcia, a nawet jak się uda migawka nie trafia w moment świecenia leda ...)
Aplikacje "nie fabryczne" zainstalowane w telefonie : Yanosik, Meteo ICM, Ipko, PekaoBiznes24, Messenger, Allegro, OLX, Clash of Clans, SAP HD (obsługa kamery internetowej) . Odinstalowanei i wyczyszczenie pamięci podręcznej skraca czas zawiechy aparatu o 20%.
Ma ktoś może jakiś pomysł o co może chodzić? Szkoda mi tego telefonu troszkę ,ale jeszcze trochę i sprawdzę czy wytrzyma nacisk koła Kamaza niedaleko przejeżdżającego ...