No właśnie chyba producenci poszli w stronę zapomnienia o czymś takim jak odbiornik podczerwieni (a 20 lat temu niemal każdy telefon miał pełną irdę co prawda do komunikacji, ale jednak hehe), ale niestety apki do pilotów od producentów nie są doskonałe i niektórych mniej znanych urządzeń w nich nie ma. Można próbować z irplus'em ale trzeba znać konkretne kody wszystkich przycisków.
Moja Nubia Z7 Max oferuje uczenie przycisków, które działa wyśmienicie. Niestety, odczytać od tak się ich nie da, ale zajrzę jeszcze do danych apki od pilota.
Sam blaster nadawczy to fajna sprawa, działa w wielu przypadkach bo kody do różnych popularnych urządzeń są, no ale jak widać czasem jest to za mało. Na dobrą sprawę taki IR blaster wpinany do gniazda słuchawkowego kosztuje grosze i zazwyczaj działa z np. irplus WAVE. Więc taki okrojony blaster jedynie nadawczy to żadne wyróżnienia dla smartfona, jedyne co daje to brak konieczności podłączania zewnętrznego urządzenia i to, że wygląda to schludnie i jest zawsze dostępne.
Szczerze, to myślałem, że w przypadku Xiaomi zależy to po prostu od konkretnego modelu, ale być może jest tak jak mówisz, że po prostu obecnie już w zasadzie telefonów z funkcją uczenia przycisków nie ma.
Zastanawiam się nad jakimś godnym następcą dla mojej Nubii no i chyba w takim przypadku oleję tę irdę i pójdę w kierunku Realme 7 Pro, nie ma tam w ogóle irdy ale jest poza przyzwoitym CPU, GPU i RAM'em wszystko na czym dodatkowo mi zależy, czyli AMOLED i pełny dual sim. Jest też opcja Mi 10 Lite, ale tam nie ma tam z kolei slotu microSD, choć za to jest 5G. No ale kwestie wyboru sprzętu to nie ten temat.