frrancuz
Idź na policję. Zostałeś oszukany. Szkoda się rozpisywać i gdybać.
Z tym po prostu bym był mocno ostrożny. Został oszukany to fakt, ale przez nie świadomość sam może mieć problemy za paserstwo. Tak działa prawo niestety
Goldi01
Nie rozumiesz czytałeś 1 post?. Kupiłem telefon nowy I nic nie wskazywało że to jakiś oszustwo, u sprzedawcy pod domem adres faktury zgadza się z adresem pod który przyjechałem... , jaki oszust zaprasza do siebie do domu ?
Ja to doskonale rozumiem. Naprawdę nie bij do mnie bo nie mam nic do Ciebie. Tylko po prostu sam nie rozumiem tego jak można było nawet nie sprawdzić IMEI przed zakupem, skoro bierzesz telefon z drugiej ręki który pochodzi od operatora?
Goldi01
Może I złamałem prawo, nie umyślnie.
Pamiętaj iż niewiedza nie zwalnia z odpowiedzialności.
Goldi01
Ale nikt o tym nie mówi, tylko o tym że MOŻE ale nie musi operator zablokować telefon
Zodznie z nowymi umowami operami nie może ale MUSI zablokować SWOJĄ własnosć.
Patrzysz ze swojej strony i to rozumiem. Postaw się w roli operatora.
P.S. pracowałem w salonie PLAY, nawet nie wieszile jest dziennie prób wyłudzeń telefonów.
Goldi01
A nie ze to łamanie prawa . Jeśli by tak było to portal z takim sprzętem był by regularnie kontrolowany przez odpowiednie służby.
Nie będzie sprawdzany bo są tam oferty telefonów nie objętych klauzą własności.
Dodatkowo zauważ iż kupując samochód na umowie masz zapis iż:
"§ 2
Sprzedający oświadcza, że pojazd będący przedmiotem umowy stanowi jego własność i jest wolny od wad
prawnych. "
Masz podobny zapisz na umowie kupna? Jeśli tak to wtedy możesz ugrać swoje w sądzie i na Policji. Jeśli nie to masz ogromny problem
Jeśli dodatko kupiłeś na zasadzie ja Ci daje kase ty mi pudełko to już w ogóle stoisz na mocno przegranej pozycji
Goldi01
Ale do póki właściciel tego nie zgłosi nie ma przestępstwa... o czym wyżej też pisałem.
Właściciel jako operator nie zgłosi tego. Od tego ma blokadę telefonu. Zablokował swoją własnosć a od PRAWNEGO właściciela będzie dochodził należności
Najpierw wezwania, potem windykacja, potem sąd/komornik/sprzedaż należności.
Goldi01
A że nie wolno sprzedać takiego sprzętu do czasu spłacenia rat, i całej reszty dowiedziałem się po fakcie jak mi zablokowali telefon. I zacząłem czytać na forach operatorów...
Polak mądry po szkodzie. Jak sam widzisz czasami lepiej najpierw zapytać przed zakupem szczególnie że to nie było 5zł.
Goldi01
A ty zawsze zakładasz że każdy jest oszustem, krętaczem i chce Ci krzywdę zrobić? Na codzień chodzisz z gazem pieprzowym i paralizatorem?
Nie nie chodzę z gazem i paralizatorem choć patrząc gdzie mieszkam powinienem.
Ale tak
W pewnych sprawach zawsze tak zakładam iż każdy potencjanie może chcieć mieć oszukać. A wiesz czemu?
Kup jeszcze tak ze dwa telefonu czy jakiś samochód który Ci zabierze komornik a zrozumiesz.
Jak wcześniej nie sprawdzisz to potem możesz mieć pretensjie sam do siebie i zrozumiesz o czym teraz piszę.
Goldi01
I znasz każdy regulamin, umowę przed jej przeczytaniem lub przed przyjęciem do operatora? To szacunek bo ja tak nie potrafię.
Możliwe że nie do końca, ale staram się.
Przed zawarciem umowy staram się pobrać ze strony firmy świadczącej daną usługę regulami i przynajmniej jako tako je przeczytać. Kiedyś umowę wysłałem do prawnika zapłaciłem parę groszy za sprawdzenie a to co dostałem w odpowiedzi - możliwie iż zaoszczędziłem kupe kasy.
Goldi01
Mniejsza z tym wracamy do tematu, bo śmietnik się robi, co teraz z tym fantem zrobić?
Masz umowę zakupu? Bo nadal liczę iż ja spisałeś i masz normalnie podpis, dane sprzedającego, numer dowodu (który widziałeś) i tak dalej?
dodana zawartość
Goldi01
Jeśli miałeś z tym kontakt bo jesteś policjantem, lub prawnikiem to będę wdzięczny za jakąś obszerniejsza informacje.
Były pracownik sieci PLAY w salonie w dodatku kierownik salonu. Coś jeszcze?