Dzień dobry!
Poszukuję telefonu w ww. kwocie - okolice 2000zł, choć oczywiście, chętnie wydam mniej jeśli coś spełni moje wymagania. A są to:
-Dobry aparat, bonus za naturalne kolory. Choć oczywiście nie liczę na najlepszy aparat na rynku, to powinien być dobry w każdych warunkach
-Dobry czas pracy - minimalnie 5h screen on time na LTE/5G. NIE zależy mi na szybkim ładowaniu.
-Przyzwoite wsparcie, mam tu na myśli poprawki bezpieczeństwa. Na nowych wersjach Androida mi nie zależy, bo i tak nie ma żadnych ciekawych funkcji, a tylko więcej RAM zżera 😃
-Nie zamawiany z Chin, wszystkie aliexpress itp. odpadają. Jeśli używany, to tylko i wyłącznie nie z sieci z powodu ryzyka blokady.
-Nie używam za bardzo wymagających aplikacji (np. gry), więc podzespoły są mi obojętne, choć myślę że 6gb ram to minimum.
Mile widziane, za bonusowe punkty, ale przeżyję bez nich:
-Gniazdo jack
-Dobry wyświetlacz (aczkolwiek nie mam ciśnienia na amoleda i 90hz, dobry IPS i 60hz w zupełności mi wystarczą). Rozmiar od 6 do 7 cali.
-Dobre audio (na słuchawkach)
Szperałem trochę, ale przeraża mnie nazewnictwo chińskich telefonów, nie sposób się połapać co jest czym, ale zainteresowały mnie:
-Google Pixel 4a. Nie ma go oficjalnie w Polsce, podobno są duże problemy ze sprowadzeniem z Niemiec, do tego martwi mnie kwestia gwarancji. W przypadku 5G, podobno 5g nie działa w Polsce. Mała bateria, ale wg. recenzji spokojnie wyciąga 6h SOT na LTE. Jak to z nim jest?
-Nokia 8.3 - Niby jest android one z długim wsparciem, gniazdo jack, ale recenzje nt. aparatu i baterii są baaardzo różne, ale np. w tym linku zdaje się być dobrym aparatem
-OnePlus Nord - Brak jacka, również mieszane opinie nt. aparatu i baterii, tak jak w przypadku Nokii.
-LG Velvet - Na plus jack i oled, ale chyba wątpliwa kwestia wsparcia...również recenzje nt. baterii i aparatu mocno podzielone
-Samsung S10 lite, tylko nie wiem, czy jest do dostania nowy...Za to zdaje się być dość kompletny?
-Samsung S20 FE - tu byłbym w stanie dopłacić te 600zł, bo to również zdaje się być kompletny smartfon wg. recenzji. Za to martwi mnie kwestia tego Exynosa, opinie ten procesor ma fatalne, natomiast na tym filmiku:
bateria nie odstaje bardzo (pół godziny krócej od najlepszego A71) i nie grzał się jakoś bardzo. Te opinie o Exynosie to nie jest jakaś histeria? 😉 Zwłaszcza, że ja nie gram, więc nie powinien się grzać. Do wersji 5g ze snapem już nie jestem w stanie tyle dołożyć.
-Może coś od Apple?
-Realme 7 Pro? - Grubo poniżej budżetu, ale mega chwalony w recenzjach.
Co do innych chińskich telefonów i Samsungów, to ich nie wymieniłem, bo trochę głowa pęka od natłoku modeli, nie da się w tym połapać. Ale czekam na inne propozycje również!
Proszę o pomoc i jednocześnie z góry dziękuję za nią, pozdrawiam! 🙂