Cześć,
Jako, że korzystam np. z youtube music i youtube ale w wersjach vanced to te aplikacje mi się dublikują, jest to irytujące, więc postanowiłem je usunąć.
Na wstępie : ROBIE TO NA SWOIM URZĄDZENIU, WIEM JAKIE JEST RYZYKO np. PROBLEMY Z AKTUALIZACJI I NIE ODPOWIADAM ZA EV. PSUCIE SIE WASZYCH TELEFONOW A BARDZIEJ EV. AKTUALIZACJI 😃 ja mysle ze nic przy przechodzeniu z 10tki na 11stkę nie będzie 😛
Na wstępie zaznacze, że powinno działać z każdym oppo.
Dodatkowo po wykonaniu usuwania można opcje programistyczne wyłączyć 🙂
P.s. już to zrobiłem jeśli wyłączymy włączamy tak samo 7 razy informacja o kompilacji
można też zamiast usuwania wyłączać aplikacje o tym już w oryginalnym poście
oraz mamy możliwość reinstalacji danej aplikacji jeśli coś przez przypadek ususniemy
1. Pobieramy adb np. to https://www.dobreprogramy.pl/ADB-i-Fastboot-Android-Platform-Tools,Program,Windows,78382.html
2. Wypakowujemy adb tam gdzie nam się podoba 🙂 u mnie porządek musi być zatem C:\Programy\Portable\adb
3. Ustawiamy telefon Ustawienia -> informacje o telefonie - > Pasmo podstawowe i jądro klikamy tam i pierwsza opcja numer kompilacji naciskamy na nią 7 razy aż dostaniemy stosowny komunikat ze jestesmy programistą
4. Przechodzimy spowrotem ustawienia - > ustawienia dodatkowe - > Bardziej od dołu są opcje programsityczne włączone i tam opcja debugowanie usb 🙂
Teraz robimy tak cmd : cd nasz folder - > cd C:\Programy\Portable\adb
podlaczony telefon do kompa adb devices
u was będzie zamaist device unautorized
W telefonie na wyskakujący komunikat klikacie zezwól można też zaznaczyć opcje zawsze zezwalaj.
Tutaj screen nie mój 🙂 i tak będzie link do oryginała ja to tylko spolszczam 🙂
I jeśli to zrobicie i ponownie wydacie polecenie adb devices, to powinniscie miec to co ja na screenie wyzej.
USUWANIE APEK :
adb shell
listowanie apek : pm list packages -s
parametr -s to po prostu odfiltrowanie tylko takich co są systemowe raczej logiczne 😃
uważajcie z usuwaniem i róbcie to mądrze xD
ja juz na początku listy widzę mojego youtuba którego chce sie pozbyc
pm uninstall -k --user 0 nazwa_pakietu
pm uninstall --user 0 nazwa_pakietu
usuwanie to jedna linijka z parametrem -k czyli keep zachowanie danych aplikacji bez tego usuwa i aplikacje i dane 🙂
I takim sposobem usunąłem youtube z telefonu wraz z jego danymi 😃 czas na śmieciowe youtube music, bo też mam w wersji vanced.
zalaczam wam moja wynikową systemowych apek w pliku txt
tez na początku znalazlem youtube music oraz do tego już samego, youtuba, którego odinstalowałem nie widać na tej liście 😃
Wcześniejsza lista po prawej i jak widac brak aplikacji i w menu po youtube i youtube music nie ma śladu 😃 gorąco polecam !!!
7. Wyłączenie aplikacji zamiast usuwanie jej - > adb shell pm disable-user --user 0 nazwa_pakietu_instalacji
8. Przywracanie usuniętej przez przypadek instalacji, bowiem instalatory nie są usuwane 🙂 -> cmd package install-existing nazwa_pakietu_aplikacji
np. adb shell pm disable-user -user 0 com.android.chrome
np8. cmd package install-existing com.android.chrome
Aaaa rzeczy nie było oryginalny post. - > https://technastic.com/oppo-bloatware-list-remove-system-apps/amp/?fbclid=IwAR0ntN5iG7tRh66oDRrwifBHkDG6gyZucUe6TCEscI1AzPjPMFhBcmZu6nQ
Forum po zmianach, link nie działa