Witam.
Dołączę siędo tematu o nowym oprogramowaniu do naszych Galaxy Note 10 Lite. Ja miałem telefon z rynku europejskiego, a konkretnie z XEF, czyli wersja na Francję. Dnia 25.01.2021 zaktualizowałem Androida przez OTA do wersji 11 (bo na XEO jeszcze nie wyszedł) i szczerze piszę wydany 25.01.2021 system nr 11 jest porażką. Niestety nie mam screenów, bo na drugidzień wgrałem ODINEM wersję XEO z 14.01.2021 (plik z SAMmobile). Teraz mam wersję XEO Android 10 i jestem mega zadowolony z działania systemu i baterii. Flaga KNOX po powrocie do 10-ki nie jest nabita i wersja oprogramowania jest polska. Ale kilka słów o Android 11. Po pierwsze zmianie uległa szata graficzna galerii, która wyświetlana w siatce ma czarne ramki szerokości ok. 1mm, co jest totalnie nieestetyczne. Zmianie graficznej uległ odwijany pasek od góry, który w 11-cejest półprzeźroczysty, a nie czarny jak w 10-ce. Dla mnie to żaden plus. Pasek wskazujący głośność także uległ zmianie i w wersji 11 jest wyświetlany w okolicy fizycznego położenia przycisków Volume. Widget do czyszczenia systemu też się zmienił, gdzie został nieco uproszczony, ale i tak w np. Note 4 jest fajniejszy. Ogólnie miałem wrażenie, że telefon zaczął być bardziej mułowaty, a bateria na moje oko "schodziła" szybciej. Ponadto w wersji 11 nie działa opcja włączenia telefonu w tryb menu WIPE, gdyż kombinacja przycisków WOLUMEUP+POWER nie działa, więc nie zrobicie sobie WIPA z poziomu menu poza systemowego - to jużjest totalna porażka. Co ciekawe po instalacji wersji 11 zniknęło RADIO, co uważam za drugą totalnąporażkę (albo po prostu system zaktualizował sięz jakimś błędem). Oprócz tego system 11 zajmuje więcej pamięci podręcznej, cobyło widać po tym, do jakiego poziomu zajętości pamięci system był czyszczony przez fabryczne narzędzie (widget) do czyszczenia RAMU. Generalnie polecam sięwstrzymać z aktualizacją do wersji 11, bo jest to paczka wciśnięta chyba na siłę i jest moim zdaniem niedopracowana. I na koniec ciekawostka, drugitelefon 10 Lite w rodzinie jest na rynekWłoskii tam paczka z 11-kąjest niedostępna przez OTA, podobnie jak w tej chwili na XEO, ale to jest zrozumiałe, bo jej po prostu jeszcze nie ma. W wyniku wad 11-ki zablokowałem sobie obecnie możliwośćauto aktualizacji przez OTA - nikt mi nie będzie wciskał badziewia.
Pozdrawiam
dodana zawartość
Brayyan
@Marti-krzys
będzie można, przy wgrywaniu tej wersji XEF w polu CSC wskazujesz plik
"Home_CSC_OMC_OXM_xxxx"
i będziesz miał nadal wersję XEO na fonie po instalacji
tylko nie pomyl tego pliku 🙂
pozdro
dodana zawartość
screeny z odina i z fona
Jestem zwolennikiem wgrywania czystej wersji bez pozostawiania "śmieci". Zrobić kopię potrzebnych rzeczy, a system wgrywać na czysto - to daje najmniej problemów, ale powrót do archiwalnego obrazu telefonujest dłuższy w czasie.
dodana zawartość
Tu macie wszystko co potrzeba do Note 10 lite.
https://www.sammobile.com/samsung/galaxy-note-10-lite/firmware/SM-N770F/XEO/#SM-N770F
11-ka jest na razie na XEO niedostępna.