ROM to kwestia gustu i oczekiwań.
Jeden ma SGS3 do gier i neta inny do muzy i neta jeszcze inny muza net gry itd. mieszanek jest bez liku.
Ja osobiście lubię ROMy które są lekkie (do 200 mb bez gappsow liczac czyli 290 mega za ROM plus Gappy)
Szybkie (bez jakichś choćby chwilowych ścinek bez uzasadnienia)
Przyjazne mi jako użytkownikowi (przejrzyste menu z jasno określonym celami danych opcji)
Wypchane możliwościami konfiguracji (tony opcji do zmiany koloru wyglądu układu wszystkiego co się da wraz z rozdzielczością DPI itp)
I ja zagłosowałem na "Inny" gdyż używam wspomnianz Dirty Unicorn czyli rozwinięcie AOKP.
Jak go zainstalowałem poczułem dreszcz. Przez chwilę miałem mieszane uczucia bo opcji jest nie przesadzając setki i wydawały mi się chaotyczne ... Jeśli jesteś userem który chce by fon wyglądał tak jak chcesz i chcesz tego dokonać z poziomu menu? Voila!
Uwierzcie mi od dwóch lat miałem kilka fonów na Andku opartych i dziesiątki ROMów już przemaglowałem pod palcami acz Black Unicorn sprawił że czapka z głowy mi spadła i jej nie założę prędko. Poczujcie siłę orkiestry pod uderzeniami waszej batuty kiedy zainstalujecie sobie ten ROM!
Nie pytajcie o linka to wbijcie w google Dirty Unicorn 9300 xda (lub podobne) i już.
Polecam ludziom lubiącym mieć soft który jest praktyczny, ma opcje ciekawe (HALO to dla mnie na poczatku bylo cos zbednego a teraz bez HALO na ekranie głównym nie wyobrazam sobie posiadania fona ) jest szybki i nie ma jakichś większych problemów to Dirty Unicorn będzie dla każdego. i 169 megabajtów to nie jest dużo w porównaniu do jakichś softów co mając AROME i 1000 modów do wyboru mają King Size (nie mówię że to złe ale chciałbym dostać możliwość ściągnięcia czystej paczki softa danego twórcy bez tysiąca modów w paczce z zapytaniem czy go chce instalowac czy nie bo 2 giga sciagac nie kazdemu idzie lekko).
Korzystałem z Omegi, z WiechoROMa, SlimBeaNa i dziesiątek ROMów od zeszłego roku. Póki mieszkałem w UK do początku tego roku to ściąganie dwóch giga to było kilkanaście minut. Teraz kiedy zamieszkałem na Polskiej wsi na Pomorzu i postanowiłem życie swoje zbudować w ojczystym kraju (mimo oczywistych trudności) to mam net mobilny 3 giga na miesiac za 40 zł. Więc duże ilości danych nie wchodzą w rachubę. Dużo osób czy to na wsi czy w miastach ma neta z ograniczeniem ilości danych więc wersje LITE ROMów z pewnością przyciągneło by szersze grono userów eS Trójek.