Witajcie,
Mam nie mały problem z moim s9. Przed wczoraj wieczorem wróciłem do domu i zauważyłem, że telefon jest wyłączony. Podłączyłem go do ładowania i zaczął się ładować od 53%, włączyłem go, w kilka sekund zrobiło się 100%, czyli już wiedziałem że po baterii, zostawiłem go na noc pod prądem licząc że może bateria się jeszcze obudzi, ale tak się nie stało i od razu po odłączeniu ładowarki telefon się wyłączał. Włożyłem zatem kartę do jakiegoś starego iPhone, żeby zachować kontakt ze światem,a na wszelki wypadek zabrałem telefon do pracy. Po paru godzinach podłączyłem go do ładowarki, żeby go włączyć i spisać kilka numerów, ale telefon cały czas się resetował, aż w końcu wszedł w tryb "download?" No to próbowałem go znów zresetować, ale niestety musiałem odpuścić. W domu zacząłem od nowa z podłączoną baterią z S8, ale nadal zawieszał na napisie Samsung przy uruchamianiu. Podłączyłem go do komputera, żeby sprawdzić, czy ten go wykrywa. W międzyczasie wyczyściłem mu pamięć cache, ale nadal nie startował. W końcu jakimś cudem włączył się w trybie awaryjnym, ale.... Po wpisaniu kodu blokady pojawia się ekran początkowy androida, z wyborem języka itd. tak jakby telefon został przywrócony do ustawień fabrycznych, a zanim telefon odblokuje się hasłem wyświetlany jest komunikat:
"Występuje problem który uniemożliwia normalne uruchomienie telefonu. aby wyjść z trybu bezpiecznego musisz wyzerować telefon do wartości fabrycznych. w trybie bezpiecznym możesz przed wyzerowanie telefon utworzyć backup danych na komputerze lub karcie pamięci."
Dodam, że zanim telefon pamiętał godzinę o której odłączyłem go od ładowarki, czyli o której zabrakło mu prądu.
Czy ktoś może mi pomóc, co mogę zrobić, żeby nie stracić danych? Zależy mi na zawartości sejfu, kontaktach, wiadomościach, galerii od początku tego roku itd. Bo nie pamiętam, kiedy była ostatnia synchronizacja danych.
Przed tym jak uruchomił się w trybie bezpiecznym myślałem, żeby wgrać mu system przez odcina, bo podobno można to zrobić bez usuwania danych, ale nie potrafiłem znaleźć nigdzie romów do pobrania. No i pytanie, czy nie jest już na to za późno?
Bardzo proszę o jakieś wskazówki co zrobić, ewentualnie jak odzyskać dane, te z sejfu również.
Edit:
Właśnie sprawdziłem, wygląda na to, że dane nie zostały usunięte, bo działa odblokowanie odciskiem palca. Czy jest możliwe, aby tryb awaryjny był wyodrębniony od normalnego trybu i w momencie uruchomienia go pierwszy raz trzeba było go skonfigurować tak jak telefon po przywróceniu ustawień fabrycznych? I nadal uruchamianie wygląda tak, że telefon zawiesza się na logo Samsung i po kilku chwilach włącza się w trybie bezpiecznym, tak jakby brakowało brakowało jakiegoś pliku startowego.🙂