Dżizas...Od1 stycznia 2005wszyscy operatorzy mają obowiązek niezwłocznego blokowania skradzionych aparatów telefonii komórkowej niezależnie od tego czy z wolnej sprzedaży czy brany od operatora!Wzałożeniu miało to przerwać plagę kradzieży aparatów, bo zablokowanie telefonu miało uniemożliwić dalsze korzystanie zniego zapomocą zmienionej SIM’ki.Przepisy nie nadążają jednak zatechniką izłodzieje potrafią, szczególnie wstarszych aparatach, przeprogramować indywidualny numer telefonu (IMEI) iobejść blokady. W nowszych modelach mają już z tym problemy.
Mimo to warto utrudnić pracę takim złodziejaszkom izgłaszać operatorom każdą kradzież iżądać zablokowania telefonu!
Oto co musisz zrobić:
Po1 - przedzablokowaniem samego telefonu najlepiej odrazu skontaktować się zoperatorem izablokować kartę SIM, tak aby złodziej nie mógł dzwonić nanasze konto.
Po2 - okradzieży należy powiadomić Policję (co Pan powyżej zapomniał o tymnapisać)byuzyskać zaświadczenie odokonaniu zgłoszenia kradzieży. Wzaświadczeniu powinien się znaleźć numer IMEI aparatu. Można posłużyć się wzorami zaświadczeń znajdującymi się nastronach internetowych operatorów.
Po3 -Zzaświadczeniem idokumentem tożsamości zezdjęciem należy zgłosić się dobiura obsługi klienta lub salonu sprzedaży operatora. Konieczne będą też dokumenty potwierdzające własność telefonu zawierające numer IMEI, takie jak karta gwarancyjna, umowa kupna, umowa oświadczenie usług, paragon lub faktura VAT zakupu telefonu. Uoperatora należy wypełnić formularz zgłoszenia zablokowania urządzenia końcowego (telefonu).
- opekma jeden dzień roboczy nazablokowanie telefonu i od tego momentu po zablokowaniu IMEI nie będzie on działać w żadnej sieci.
- wprzypadku telefonów nakartę (pre-paid) operatorzy blokują numer IMEI tylko pouprzednim zarejestrowaniu się uoperatora ipodaniu danych identyfikacyjnych.
Po4 i ostatnie - przeprogramowanieIMEI toprzestępstwo!
To tyle jeśli chodzi o moją wiedzę. Coś pominąłem można mnie poprawić?