Czołem!
Kilka dni temu uruchomiłem swojego pierwszego Samsunga (Android 11). Wcześniej użytkowałem tylko telefony HTC.
Wydaje mi się, że sprawa dotyczy po części telefonu, a po części związana jest z usługami operatora. W moim przypadku jest to Play.
Zauważyłem, że na kartach kontaktów (domyślna aplikacja Kontakty Samsunga) raz pojawia się zielona ikona połączenia wideo, a innym razem jej nie ma.
Początkowo nie wiedziałem, co jest grane. Jako że nie korzystam nigdy z połączeń wideo, pomyślałem, że wyłączę (odinstalować się nie da) aplikację Google Duo, podejrzewając, że to jej sprawka. Nic się jednak nie zmieniło. Dopiero później zauważyłem, że obecność ikony wideo uzależniona jest od rodzaju połączenia z siecią. W telefonie mam ustawiony automatyczny wybór sieci przez roaming krajowy. Z zasięgiem u mnie różnie, więc co chwilę jest inna sieć. Czasem więc telefon łączy się z Play, czasem z Orange lub T-Mobile. Czasem pojawia się oznaczenie "H", czasem "LTE Vo". Kiedy ta zielona ikona była dostępna, to spróbowałem za jej pomocą połączyć się z kilkoma rozmówcami. Włączał się wtedy mój przedni aparat, ale moi rozmówcy mieli zwykłe połączenie (bez żadnego wideo).
Czy ktoś z bardziej obeznanych w temacie kolegów byłby w stanie pomóc mi zrozumieć, jak to działa?
Czy w telefonie Samsung można w jakiś sposób całkiem wyłączyć tę ikonę/opcję?