bartis5
1. Xiaomi Mi 10T
2. Xiaomi Mi 10T Pro
Różnica między nimi jest w aparatach, jeśli nie zależy Ci na zdjęciach, to można wziąć tańszą opcję. Mają ekrany IPS, ale za to wydajność i bateria są na bardzo wysokim poziomie.
Co do miui - masz teraz Samsunga, więc lepiej, żebyś przed zakupem pobawił się nakładką Xiaomi w sklepie. Zdarzają się jakieś bugi w tej nakładce, szczególnie po aktualizacjach, więc stąd takie negatywne opinie. Ja do miui podchodzę neutralnie - mógłbym z niej korzystać na co dzień, ale nie jest to moja ulubiona nakładka producenta.
Wersja na exynosie dzień zwyczajnego używania wytrzymuje. W wersji ze snapdragonem jest lepiej z baterią, ale tutaj ceny sklepowe mocno wychodzą poza budżet. Jeśli nie grasz i wystarczy Ci przeciętna bateria, to można wziąć S20FE na exynosie.
Rozmiar baterii na papierze nie powala, ale w rzeczywistości trzyma trochę lepiej niż S20FE na exynosie. Używałem reno 3 pro latem i uważam, że 1899 za nówkę ze sklepu (np. x-kom) to świetna propozycja. Procesor to nie najwyższa półka, ale jeszcze długo będzie dawał radę. No i 12GB ram w perspektywie kilku lat używania - bajka.
bartis5
A może Samsung M51 - dużo tańszy - ale wydaje się, że spełnia wszystkie moje oczekiwania. Pytanie czy będzie wystarczający na kolejne 3+ lata.
Jeśli kusi Cię ogromna bateria i nie potrzebujesz najlepszego aparatu i ekranu o wyższym odświeżaniu, to myślę, że można zaryzykować. Bo nawet jeśli przed trzecim rokiem użytkowania nastąpi konieczność wymiany ze względu na niedomagania sprzętowe, to nic strasznego, w końcu kosztuje 2x mniej niż możesz wydać.