Cześć
Jestem zadowolonym użytkownikiem Huawei P9 od wielu lat, przyszedł czas na zmianę telefonu. Mam poważny dylemat, pomiędzy dwoma telefonami, czyli P30 pro i P 40(bez pro).
Nie znalazłem w internecie zbyt wielu porównań, a te które znalazłem, nie są do końca rzeczowe, gdyż prawie wszystkie skupiają się mocno na usługach gugla.
Dla mnie ta kwestia, nie ma większego znaczenia, gdyż nie mam konta google, nie używam ich map, konta mailowego itd.
Na czym mi zależy:
1. Sprawa najważniejsza, to aparat, jakość zdjęć to priorytet, jakość filmów nie ma większego znaczenia i tak będą lepsze niż w P9.
2. Szybkość/sprawność działania.
3. Wygoda w użytkowaniu. I tutaj pojawiają się pod pytania. Nie mam doświadczenia z telefonami o zakrzywionym ekranie(P30pro), czy jego użytkowanie jest wygodne? Jak z dostępnością etui?
4. Jak ze wsparciem obydwu telefonów? Chodzi o aktualizacje.
"Macałem" obydwa te telefony w sklepie, bawiłem się nimi przez kilka minut. Moje wnioski jak na tą chwilę są takie. P30 pro wygląda o wiele, wiele lepiej, natomiast jest kapkę za duży, ale nie jakoś przesadnie, myślę, że byłbym w stanie się przyzwyczaić. Wydaje mi się, że działa nieco szybciej, ale to może być kwestia tego, że telefony były na ekspozycji zapewne od dawna. P40 jest natomiast dla mnie nieco za mały, sam telefon ma wymiar praktycznie identyczny, jak P9, tyle tylko, że ekran ma większą powierzchnię.
Wspomnę raz jeszcze, że usługi googla nie mają dla mnie większego znaczenia, gdyż nie używam ich usług, aplikację instaluję z Aurora, F-droid itd. Nie korzystam z google maps, mail, chrome, korzystam po prostu z innych, w większości lepszych aplikacji. Pytanie tylko czy inne aplikacje,teoretycznie niezależne będą wymagały usług google na pokładzie telefonu?
Pozdrawiam