Cześć!
Pomyślałem, że opiszę efekty moich dalszych obserwacji. Może kiedyś komuś się to przyda.
Z racji tego, że telefon użytkowałem zaledwie kilka dni, postanowiłem zrobić fabryczny reset, żeby zobaczyć, czy po tej operacji coś się zmieni.
Pierwszy reset zrobiłem z włożoną kartą SIM. Tak więc po resecie i w trakcie wstępnej konfiguracji była ona umieszczona w telefonie. Po wykonaniu tego resetu nic się nie zmieniło. Nadal dwie aplikacje SIM AT na liście aplikacji.
Postanowiłem więc zrobić kolejny reset, tym razem bez karty SIM. To również nie przyniosło żadnych zmian. Nadal 2x SIM AT.
Tak więc są dwie możliwości: albo tak to ma być i telefon zawsze tworzy dwie kopie, albo reset fabryczny nie usuwa wcześniej zainstalowanych aplikacji sieciowych.
Jakoś tak przypuszczam, że prawdopodobna może być możliwość druga. Dlaczego? Bowiem przy pierwszym uruchomieniu telefonu, w trakcie wstępnej konfiguracji telefon poprosił o zgodę na ponowne uruchomienie, podając informację, że jest to niezbędne do wprowadzenia odpowiednich ustawień operatora sieciowego. Jednak po wykonanych później resetach takie coś już nie nastąpiło. Być może więc to podczas tego pierwszego ponownego uruchomienia instalowane są te aplikacje. Nie wiem. Dodatkowo - choć nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie - po pierwszym uruchomieniu w aplikacji Wiadomości znalazłem dwie wiadomości sieciowe (konfiguracja punktów APN). Przed kolejnymi resetami postanowiłem je usunąć, żeby zobaczyć, czy po resecie pojawią się ponownie. Nie pojawiły się. Mimo iż każdy fabryczny reset poprzedziłem resetem ustawień sieciowych.
Pozdrawiam!