Witam, dziś chciałbym podzielić się moja opinią na temat jeszcze dosyć świeżego modelu androida z klapką, po kilku dniach użytkowania. Testuję telefony od wielu lat, takie hobby.
Po otwarciu pudełka, które wygląda dość kosmicznie ukazuje się dolna część, która robi za stojak do telefonu, przy okazji wzmacniając dźwięk, gdyż u dołu są dziurki. Sprawdziłem, to dobry pomysł. W tylnej części w szarym etui z metalowym logo Razr, znajdziemy ładowarkę , kabel USB c, dwa komplety gumek do zestawu słuchawkowego. Słuchawki zakończone są USB c, gdyż telefon nie posiada wejścia Jack. Na każdej ze słuchawek jest logo Razr a pośrodku przewodu widnieje dumnie marka DENON. Słuchawki grają naprawdę świetnie, jak dla mnie nie gorszy poziom niż Sony WF-1000XM3, należy też dodać, iż Razr są wygodniejsze od soniacza. Duży plus.
Telefon sam w sobie leży świetnie w dłoni, na co dzień używałem Black shark 2,Xperia xz3, które do karzełków nie należą. Czytnik linii papilarnych działa szybko i poprawnie, choć dla niektórych może wydawać się dziwnie umieszczony, po trzech dniach już prawie się przyzwyczaiłem. Super zaletą jest, że to typ clamshell, więc żegnaj "wielki kalkulatorze" w krótkich spodenkach w lato :smilet-digitalpoint: Dla mnie na plus całe wykonanie, aluminiowe ramki i zawiasy z nierdzewnej stali oraz zakrzywione szkło, majstersztyk.
Ekran zewnętrzny nie jest zbyt wielki ale świetnie sobie radzi z obsługą aplikacji. Poprawnie działa Messenger, mx player, YouTube, Edge. Odpaliłem nawet grę RAID-Shadow legends, działa bez zarzutu, czyli da się grać na tym wyświetlaczu. Najlepsza zaletą wyświetlacza zewn. jest oszczędność energii, działa i duży plus.
A teraz kilka słów o ekranie wewnętrznym. Świetnej jakości HD+ Oled z jasnością bardzo wysoką, filmy z ciemnymi scenami wyglądają przyzwoicie. 60hz odświeżania też jest widoczne przy przeglądaniu stron internetowych, bez zarzutu aczkolwiek jest pewien niuans związany z ekranem w Moto Razr 5g. Są to trzy linie widoczne pod światło na zgięciach zawiasów. Widać to na wyłączonym wyświetlaczu i to tylko pod pewnym kątem. Związane to jest z przepakowywaniem telefonów przez pośredników i złożeniem go (normalnie powinien być rozłożony). Mój przyszedł od operatora złożony, oddałem i zamówiłem jeszcze jeden, był taki sam, chciałem się upewnić. Powód przepakowywania jest jeden, dużo poszło zwrotów, gdyż tak zapakowane motki były narażone na uszkodzenie ekranu. Mnie osobiście nie przeszkadzaja te wygięcia , nie zaburzają pracy na telefonie a i po krótkim czasie i tak by się pojawiły, pamiętajmy że ta technologia jest dość świeża i nie oczekujmy cudów, pamiętając co spotkało Samsunga. Osobiście nie używałem innych telefonów takiego typu więc ciężko się odnieść, dla mnie wyświetlacz bajka. Już pierwszego dnia gdy zamówiłem wymianę , to ciężko było się rozstać, prawie żałowałem , że oddałem :smilet-digitalpoint:Rreasumując, wyświetlacz wewn. na plus
Dźwięk na poziomie bardzo dobrym, gra czysto , głośno (90db) i poprawnie, choć nie jest to telefon muzyczny. Głośniczek jest mono więc nie oczekujcie cudów.
Teraz trochę o baterii. Po pierwszym ładowaniu i korzystaniu z obu wyświetlaczy, wynik był ponad 6 godzin SOT przy podświetleniu auto. Przy używaniu wewnętrznego w wiekszosci z manualnym podświetleniem na 80% wynik był 5 godz SOT. Dla mnie okay.
Aparat na pierwszy rzut oka robi ładne i ostre zdjęcia, nie testowałem za dużo więc ciężko się wypowiedzieć, na pewno robi lepsze zdjęcia niż sgs8 czy Black shark 2, jak żona wróci to może porównam do Xperia 1.
Tam gdzie mieszkam, jest niezawielki obszar 5g, więc jeszcze nie testowałem. Zasięg okay. Jakość rozmów to wysoką półka. (Edit):-5g działa
Całość działa pod systemem Android 10, który działa płynnie i szybko. System czysty poza kilkoma sokami użytkowymi od motoroli. Może mają w planie upgrade do androida 11.
Reasumując, w tej cenie co obecnie mało kogo będzie stać na tak ekskluzywny zakup bezpośrednio u Motoroli, choć ostatnio dostałem od nich voucher na 20% zniżki na cokolwiek. Osobiście uszarpalem u operatora 1000 zł zniżki plus Motorola wyśle tablet full hd Lenovo plus, słuchawki Lenovo noise cancelling i oryginalne skórzane etui do Razr o wartości ok. 1750zl. Ja jestem zadowolony. W razie pytań, postaram się pomóc. Pozdrawiam