Przez pewien czas testowałem Oxygen OS 11 w programie beta. Po wydaniu pełnej wersji 11.1.1.1 postanowiłem zainstalować wersję stabilną (pobrana za pomocą Oxygen Updater i zainstalowana lokalnie). W trakcie instalacji telefon został przywrócony do ustawień fabrycznych (standard przy przejściu z beta do stable). Po zainstalowaniu wersji stabilnej zauważyłem, że brakuje widżetów OnePlus (widżet zawierający zegar i pogodę w jednym). Generalnie brakowało kilku aplikacji, które były standardowe w Oxygen OS 10 stable: Facebook, aplikacja Pogoda, rejestrator dźwięku. Pierwotnie myślałem, że widżetu nie ma ze względu na brak aplikacji OnePlus Pogoda. Doinstalowałem tą aplikację z Google Play, ale widżet się nie pojawił. Widżet pojawił się dopiero po pobraniu i zainstalowaniu pliku apk OnePlus Widget z apkmirror ( https://www.apkmirror.com/apk/oneplus-ltd/oneplus-widget/oneplus-widget-1-2-0-201127101707-6a816d9-release/ ).
Czy to normalne, że po instalacji systemu nie ma aplikacji Pogoda, widżetu OnePlus i rejestratora dźwięku? Bo co do aplikacji Facebook to zakładam, że OnePlus poszedł po rozum do głowy i usunął ją z aplikacji preinstalowanych wraz z systemem.