Entercode
Szklo moze lecz nie musi ochronic wyświetlacz przy upadku. Folia nie
Tu się nie zgodzę. Wystarczy poczytać na internecie opinie czy po prostu informację na temat szkła jak i folii hydrożelowej.
Szkło ochroni ekran przed rysami, w takim przypadku sprawdzi się bardzo dobrze. Jednak od upadku, ekran lepiej ochroni folia hydrożelowa. Sprawa jest prosta, szkło mimo swej grubości jest tylko szkłem, zbitym kawałkiem który pęka podczas upadku. Folia hydrożelowa dzięki swej budowie rozprowadza siłę uderzenia dzięki czemu lepiej chroni przed uderzeniem.
Sprawdziłem to (niestety) w praktyce. Na s9+ miałem szkło, podczas upadku szkło popękało a i ekranowi się oberwało. Choć muszę przyznać że ekran mimo że pękł to działa wciąż nawet w miejscu pęknięcia, no i zapewne oberwał by bardziej gdyby nie szkło. Aktualnie na P40 pro ma folię hydrożelową i mimo że również spadł mi chyba ze 2 razy to wszystko jest na razie w porządku. Raz spadł mi ekranem w dół. Spadł na węgiel, więc został uderzony w kilkumiejscach na ekranie (serce miałem w gardle). Na szczęście skończyło się tylko uszkodzoną folią którą wymieniłem na nową i śmiga dalej.