Huawei P Smart Pro, Android 10, EMUI 10.0.0.356
W ustawieniach powiadomień zmieniłem dźwięk powiadomienia dla dwóch konkretnych aplikacji. Wyjściowo był oznaczony bodaj jako "domyślny/systemowy" (czyli ten sam, który jest ustawiony dla wszystkich powiadomień w telefonie), ja zmieniłem na inny, konkretny dźwięk, (nazwijmy go X).
Czyli: wszystkie aplikacjez włączonymi powiadomieniami korzystają z domyślnego ustawienia, tylko te dwie aplikacjez dźwięku X.
I dotąd wszystko OK. Ale: po pewnym czasie doszedłem do wniosku, że to jednak niewygodne rozwiązanie i chcę, aby wszystkie aplikacje (łącznie z tymi dwiema) generowały powiadomienie dźwiękiem "domyślnym/systemowym". Niestety: nie jestem w stanie tego wymusić. Kiedy wchodzę w ustawienia powiadomień dla tych konkretnych aplikacji, mam do wyboru najróżniejsze dźwięki, ale nie ma tam możliwości przywrócenia opcji "dźwięk domyślny/systemowy". Mogę oczywiście ręcznie ustawić dla tych aplikacji ten sam dźwięk, który jest domyślnym w systemie - ale kiedy zmieniędźwięk domyślny w systemie z A na B, to te dwie aplikacje nadal pozostaną przy A. Albo - co dla mnie istotne - kiedy WYCISZĘ dźwięki powiadomień systemowych (ustawiając w ustawieniach dźwięk powiadomień na "brak") - to te dwie aplikacje nadal będą używać dźwiękuA.
Czy ktoś może mi pomóc? Jak to zrobić, żeby te dwie aplikacje "zmusić" to powiadamianie tym samym dźwiękiem, który jest ustawiony jako domyślny dźwięk powiadomień dla całego systemu? Skoro wcześniej tak było, to nie chce mi się wierzyć, że jednorazowa zmiana tego ustawienia uniemożliwia powrót do stanu wcześniejszego…
Będę wdzięczny za sugestie.
dodana zawartość
Przepraszam, nie wiem dlaczego ten post dodał się dwukrotnie. Czy mogę prosić Moderację o usunięcie TEGO wątku? Bo jest drugi taki sam…