Dziękuję 🙂 Co mogę jeszcze powiedzieć. Może zacznę od tego że gdy na święta dostałem OnePlusa 9 Pro i korzystając z wolego czasu zacząłem focić i nagrywać video to mi szczęka opadła z zażenowania i strachu. Autentycznie nie potrafiłem ocenić czy 9tka Pro którą dostałem jest uszkodzona czy taki jej urok że gorzej foci i nagrywa video niż mój 7 pro. Do tego aku nie wytrzymał całego dnia... Minęło kilka dni i pojawiło się kilka poprawek. Po pierwszym update nie zdążyłem się pobawić bo cały wolny czas przeznaczałem na dzwonienie po punktach szczepień żeby sobie załatwić jak najszybciej termin.
Później pojawiła się v11.2.3.3 - i to właśnie ona naprawiła wszystko, a na pewno bolączki które zauważyłem. Bateria ściągnięta z ładowarki indukcyjnej (100%) o ~07:00, wieczorem gdy przed snem odkładam 9tkę znowu na noc do ładowania ma ~30-35% - uważam to za całkiem nieźle.
Fotografie w ciągu dnia wyglądają jak dla mnie lepiej niż dobrze 🙂 Co do video jest również super. Stabilizacja po aktualizacji działa rewelacyjnie. Nagrywałem jak na razie w 4K/60fps i jestem bardzo zadowolony. Kolory, płynne zbliżanie i oddalanie oraz zmiana matryc w czasie nagrywania (...) super 🙂 Jak dla mnie nie musi być lepiej. Ustawiłem sobie w opcjach żeby zapisywał w HEVC (x265) i pliki ładnie odtwarzają się na PeCecie, odtwarzaczu stacjonarnym UHD oraz w samym TV z memory sticka.
Jeżeli chodzi o fotografie nocne, to na razie robiłem z okna w domu i jest rewelacyjnie. Ale nie będę Wam zamieszczał tutaj osiedlowych blokowisk z śmietnikiem 😉 W wolny wieczór jak siły pozwolą wybiorę się na krakowski rynek i zrobię kilka fotografii do zamieszczenia tutaj. Jedno ale ! Aparat nocą w mojej ocenie robi ładniejsze fotografie w zwykłym trybie niż w trybie nocnym. Mam wrażenie że w tym dedykowanym nocnym trybie fotografie są jakby za jasne, prześwietlone czy jakoś tak. W zwyczajnym trybie zdjęcia robione w nocy wychodzą najlepiej.
Jest jeszcze kwestia HDR. W 9 Pro chyba jest jaka inna metoda niż w 7 Pro na tworzenie fotografii w HDR. Bo w 7 Pro większość fotografii zrobionych z HDRem miała landrynkowe kolory i były to zdjęcia ogólnie przesadzone. jakby sztuczne. Tutaj, w 9 Pro wygląda jak by to było prawdziwe HDR składane z kilku zdjęć o różnej ekspozycji. Dla mnie bomba. naprawdę, jestem mega zadowolony z tej 9tki 🙂
Tutaj link do krótkiego nagrania. Co prawda nie z głównej matrycy tylko z zoom x3.3. Szedłem wzdłuż ogrodzenia i chyba na tym "tele obiektywie" też jest stabilizacja bo nie ma siły żeby wyszło tak płynnie bez drgań: