dzidexx
Dziekuję za odpowiedź. Częściowo sobie poradziłem, ale po kolei - będzie trochę długo, ale za to ciekawie również dla innych problemów. Punkty do navigacji są zawarte w pliku favourites.xml pod adresem: /Android/data/com.mapfactor.navigator/files/navigator/favourites.xml na karcie wbudowanej pamięci i tak jest jak jest wszystko normalnie. Jak już napisałem, a u mnie jest : /Android/data/com.mapfactor.navigator/DOWNLOAD i już więcej nic nie ma - katalog DOWNLOAD jest pusty. W opcji POI "z zaimportowanych" czy podobnie - wpisałem ręcznie całą ścieżdkę do pliku favourites.xml i system napisał mi że : wolne jest 1.8 GB z 3 GB.... co skłoniło mnie do wniosku że jest jakaś partycja 3GB, ale jej nie widać. Być może jest to jakaś partycja root'owska. Postanowiłem odinstalować ten najnowszy Navigator, na starym telefonie zrobiłem backup z tego programu choć jest to starsza wersja: 5.5.107. Przeniosłem ten backup na nowy telefon i zainstalowałem i o dziwo bez problemu i to na starym miejscu (w nowym telefonie) - na wbudowanej karcie pamięci. Okazało się że z programem jest wszystko OK, ale pliku favourites.xml - nie ma - przeniosłem go ręcznie przez USB i ... wielka radocha bo pliki POI zostały przeczytane i można na nich navigować i jeździć. Następny etap - postanowiłem zainstalować z karty pamięci ten już nowy Navigator - "najeżdżając" na instalację tej starszej wersji. I dalej było wszystko OK. Ucieszony byłem. Gdy zajrzałem do lokalizacji tego pliku favourites.xml to okazało się że znów tam niczego nie ma 🙂 - punkty jednak są widoczne i można navigować. Wniosek z tego że albo nowy Navigator, albo Android 10 "zachapał" to wszystko i przeniósł na tą "tajną" partycję 3GB. Ufff.... .
W ciągu kilku miesięcy planuję kupić sobie jakiś lepszy tablet i na nim jeździć, na obecnym dojdą też następne punkty POI które będę chcial przenieść na tablet. Poszukuję więc jakiejś porady o tym jakim programem typu root zobaczyć ta "tajną" partycję i wtedy skopiować sobie ten plik favourites.xml. Chodzi mi o taki program który się odinstaluje i nie narobi szkód w systemie. Słyszałem że Google Play nie chcą instalować programów jeśli na fonie jest lub był root. Proszę podpowiedzcie coś bo nie mam praktyki w root'owaniu telefonów.