Wincenty .andy wieje komunizmem,
Apple już nie jest aż tak ograniczone, nie przesadzaj, ja bym to nazwał łagodnym komunizmem. Przesyłanie z Androida na iOS działa ale tylko w jedną stronę, nie jest to wygodne, ale działa.
Prośba o cytowanie całych zdań, bo akurat tym sformułowaniem odnosiłem się do czegoś innego… Dotyczyło to tego, że wymuszanie zmian odgórnie jest trochę takim komunizmem.
Jednak w kwestiach standardów pewnych rzeczy tak powinno być - jadąc zatankować nie zastanawiasz się czy masz przejściówkę do pistoletu przy dystrybutorze, bo wiesz że będzie pasował do otworu w samochodzie, dzwoniąc do kogoś przez telefon nie interesuje Cię czy ktoś ma telefon A, B, czy korzysta z sieci X czy Y - dodzwonisz się zawsze.
Wincenty Apple już nie jest aż tak ograniczone, nie przesadzaj, ja bym to nazwał łagodnym komunizmem. Przesyłanie z Androida na iOS działa ale tylko w jedną stronę, nie jest to wygodne, ale działa.
Nigdzie nie napisałem, że Apple jest ograniczone, a że zamyka się na standardy i woli zamykać ludzi w swoim świecie, bo otwarcie się na świat spowoduje odpływ klientów - mając wybór mogą wybrać co innego 😉
I pamiętaj, że nie ma łagodnego komunizmu - komunizm to komunizm. 🙂
Wincenty Przesyłanie z Androida na iOS działa ale tylko w jedną stronę, nie jest to wygodne, ale działa.
Obecnie do przesyłania wieloplatformowego stosuję Magic Wormhole, no chyba, że wymieniam dane ze swoimi komputerami, to wtedy stosuję KDEConnect + GSConnect jako widget dla GNOME.
Wincenty Poza tym Apple otworzyło się na standard RCS, w marcu 2024 ruszy, więc myślę, że w tym kierunku mogliby zrobić to samo, głupi QR Code jak u Samsunga. Tak wiem, Apple tłumaczy się tym że bezpieczeństwo, bla bla… Ja czekam..
Ja jestem przeciw RCS. Moim zdaniem powinno się wdrożyć w tej materii XMPP jako protokół. Jest interoperacyjny, zapewnia bezpieczeństwo, szyfrowanie (w tym E2E), bogatą komunikację, obsługę wielu urządzeń i wiele innych. Niestety wygrała kasa jak zwykle 😉