Witam,
Postanowiłem podzielić się doświadczeniami wydłużania czasu pracy swojego Legenda na jednym cyklu baterii. Moja przesiadka z Nokii 5800 na HTC pod tym względem była dużym, niemiłym doświadczeniem, wręcz szokiem :eek:
Nokia trzymała 5-6 dni, a Legend nawet jednego dnia. "Pogadałem" trochę z zielonym robocikiem 😉 i udało się wywalczyć 3 dni pracy nonstop na jednej baterii, co jest już akceptowalnym wynikiem. Nie ma w moich działaniach żadnej magii, tylko i wyłącznie odpowiednia konfiguracja opcji i programów.
Kroki które wykonałem:
1 - Zrezygnowałem z włączonego Wifi nonstop. Moduł 3G łącząc się z internetem pobiera dużo mniej energii. Do łączenia z netem używam tylko 3G
2 - Wyłączyłem automatyczne podświetlenie ekranu. Ustawiłem stałą wartość 20% która w zupełności wystarcza do normalnej pracy
3 - Wyłączanie ekranu ustawiłem na 15 sec
4 - Zainstalowałem program "Screebl Pro" który zmienia czułość akcelerometru, oszczędzając baterie. Przy zablokowanym ekranie wyłącza akcelerometr zupełnie
5 - Zainstalowałem program "JuiceDefender" który chyba najbardziej wpływa na oszczędność baterii:
- Schedule APN on 3m every 15 min
(włącza połączenie z netem na 3min co 15min w celu synchronizacji, pobierania email itp.)
- Night 00.00 - 08.00
(dostęp do internetu wyłączony w tych godzinach)
- Leave APN enabled while 10KB>30sec
(jeśli trwa transfer to nie wyłączy dostępu do internetu, gdy np coś pobieram w tle)
- APN disabled when 15% battery
(dostęp do internetu jest wyłączony jeśli poziom baterii jest mniejszy niż 15%)
-
Leave APN enabled while Screen on
(dostęp do netu jest włączony gdy ekran jest odblokowany)
-
Keep Wifi disabled if far from networks
(moduł wifi wyłączony gdy nie ma dostępnych sieci. Na wszelki wypadek gdy zapomnę wyłączyć wifi po skorzystaniu)
6 - Zainstalowałem aplikacje do zabijania procesów "Automatic Task Killer", wszystkie aplikacje które nie muszą pracować w tle są zabijane automatycznie. Im mnie aplikacji w tle tym mniejsze zużycie energii
7 - Bluetooth i GPS również są wyłączone gdy nie korzystam
Osobiście uważam, że powyższe ustawienia wystarczają do komfortowej pracy, 'stałym' podłączeniu do netu, synchronizacji poczty, kontaktów, kalendarza, tasków z googlem, synchronizacja facebook.