http://code.google.com/p/milestone-overclock/ "For now, the only supported kernel is Milestone's official Android 2.1 for Central Europe firmware." ( 2.31 ). Odpalilem dalem 800 mhz jak dla mnie dziala zauwazalnie szybciej. Przy 1.2 ghz cale menu itp wszystko smiga szybko 🙂 mam 2.1 z europy i kernela reperujacego budzika.
Instrukcja:
Musimy miec zrootowany telefon oraz 2.1 kernela z europy ew tego reperujacego budzika ( Tel z playa z orginalnym softem dostarczonym dziala )
http://milestone-overclock.googlecode.com/files/MilestoneOverclock11.apk sciagamy instalujemy odpalamy, naciskamy load module ustawiamy interesujaca nas czestotliwosc oraz apply
Jak wlaczyc overclocking automatycznie po restarcie telefonu:
a)Wystarczy wybrać settings w programie, wybrać parametry i zaznaczyć Autoload on boot
b)Wersja manualna dla ambitnych poniżej:
(na wlasna odpowiedzialnosc !!! ) [ Raczej musisz wiedziec co robisz, jezeli tego nie rozumiesz mozliwe ze nie powinienes tego robic ]
OC po restarcie telefonu ( za kazdym wlaczeniem bedzie odrazu podkrecony, o ile dolozymy jeszcze setcpu ) :
su
mv /system/bin/mot_boot_mode /system/bin/mot_boot_mode.bin
tworzymy nowy plik /system/bin/mot_boot_mode z zawartoscia
#!/system/bin/sh
export PATH=/system/bin:$PATH
#run original script
mot_boot_mode.bin
insmod /data/data/pt.com.darksun.milestoneoverclock/files/overclock.ko
echo 68 > /proc/overclock/max_vsel
echo 800000 > /proc/overclock/max_rate
chown root.shell /system/bin/mot_boot_mode
chown root.shell /system/bin/mot_boot_mode.bin
chmod 755 /system/bin/mot_boot_mode
chmod 755 /system/bin/mot_boot_mode.bin
jezeli juz to robilismy przy okazjii jakiegos hacka dopisujemy do zmienionego mot_boot_mode gdzies na dole
insmod /data/data/pt.com.darksun.milestoneoverclock/files/overclock.ko
echo 68 > /proc/overclock/max_vsel
echo 800000 > /proc/overclock/max_rate
taki przyklad jest na stronie z taka wartoscia max_vsel=62 program ustawia wieksza narazie wlaczylem z takim ustawieniem i zobacze jak sie sprawuje
raczej tam 68 powinno byc wydaje mi sie ze stabilniej dziala
-- EDIT 3 --
jakby kogos interesowalo testy jakie napiecia z jakimi czestotliwosciami dzialaja stabilnie ( niemieckie forum ):
http://www.android-hilfe.de/root-hacking-modding-fuer-motorola-milestone/28049-overclocking-verwendete-spannungen.html
-- EDIT 4 --
Inny algorytm zarzadzania czestotliwosciami procka
http://android.doshaska.net/conservative
insmod /system/lib/modules/cpufreq_conservative.ko
echo conservative > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
echo 125000 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/conservative/sampling_rate
-- EDIT 5 --
Wklejam tutaj zeby nie zaginelo a to dosc wazne:
Nie polecam w sleepie trzymać taktowania 125mhz na bateri dużo nie zaoszczędzimy a zaobserwowalem takie zachowanie:
- sms dochodza z dużm opóźnieniem (nieraz nawet 30min) oczywiście nie zawsze
- miałem kilka razy taką sytuacje, że ludzie do mnie dzwonili i otrzymywali komunikat ,że poza zasięgiem sieci czyli tak jak by telefon nie reagował na połączenia.
P.S. po powrocie do taktowania minimalnego 250 mhz wszystko wróciło do normy
-- EDIT 6 ---
Wydaje mi się, że powinniśmy się trzymać pewnej procedury podczas zabawy z podkręcaniem, która może zminimalizować ryzyko uszkodzenia telefonu. Ja postępuję tak:
-oprócz Milestone Overclock 1.1 zainstalowałem TempMonitor, który informuje mnie na belce o temperaturze baterii.
- jak kręcę procesor to staram się stosować undervolting , czyli lepiej niech się zawiesi z braku prądu niż z jego nadmiaru, wtedy nie powinien się spalić (przynajmniej tak działa mi 2 rok laptop) a oszczędzamy baterię.
- Nie mieszamy w "mot_boot_mode" do puki nie mamy pewności, że nasze dobrane ustawienia OC nie są w przynajmniej 90% stabilne. A jak już się na to zdecydujemy to obowiązkowo przed zmianami robimy kopie systemu Nandroidem (mi już raz uratowała cztery litery 😉 )
- Zachowujemy umiar w korzystaniu z telefonu. Jeśli temperatura zbliża się do krytycznej granicy, dajemy mu odpocząć. Dla mnie ta granica to okolice 40'C.
Warto również dodać, że jeśli podkręcamy telefon np. do 1000MHz 60vsel (moje ustawiania) i korzystamy dalej z "ondemand" Governor'a (czyli domyślnej tablicy dynamicznego taktowania) to mamy wtedy do dyspozycji takie taktowania:
250MHz -- 38Vsel --1,075 V (ondemand)
500MHZ -- 48Vsel --1,2 V (ondemand)
1000MHZ -- 60Vsel --1,35 V (dobrane prze zemnie)
To oznacza, że wykorzystujemy tylko 3 z 5 dostępnych stopni taktowania. Podejrzewam, że z czasem uda się w pełni wykorzystać całą tablicę, ale to dopiero w przyszłości. Teraz należy się skupić na tym aby dobrane napięcia przy taktowaniu układały się w sposób najbardziej zbliżony do liniowego, co moim zdaniem jest dobre dla baterii.
Druga sprawa która, może nam pomóc w dokładniejszym monitorowaniu stanu naszego telefonu, to możliwość sprawdzenia temperatury CPU. Nie wiem jak to jest w Milesotne, ale TempMonitor ma możliwość monitorowania temperatury CPU Droida (za pomocą Tasmanian Droid custom kernel).