cinek1987cinek Witam. Jak to jest z tą kalibracją ?? Chce sobie skalibrować, a mi po chwili wyskakuje komunikat: Kalibrowanie przerwane mimo, iż po położeniu telefonu na biurku bąbelki są na środku. Ale w niektórych grach, żeby pojechać prosto muszę przechylić telefon np. w lewo 🙁 Coś tu nie gra.... Wie ktoś o co kaman ??
Krzysiec Witam. Jak to jest z tą kalibracją ?? Chce sobie skalibrować, a mi po chwili wyskakuje komunikat: mimo, iż po położeniu telefonu na biurku bąbelki są na środku. Ale w niektórych grach, żeby pojechać prosto muszę przechylić telefon np. w lewo 🙁 Coś tu nie gra.... Wie ktoś o co kaman ?? Niestety HTC poleciało w kulki dosłownie i w przenosni 🙂 W Teeterze taka sytuacja rowniez wystepuje. Ale dopiero od modelu HERO zaimplementowali cos takiego jak kalibrator ... niestety kazdy ROM portowany z wyzszego modelu majac te funkcje nic nie potrafi skalibrowac :/ Bo te dane nie sa nigdzie zapisywane - w skrocie mowiac nie skalibrujesz akcelerometru ... cos jest w Magicu w nim skopane i tyle :/ Z recovery reset tez nic nie daje ... Trzeba sie z tym nauczyc zyc ...
Vatri i właśnie nie tylko ty masz z tym problem. Poziom magicka różni się o 10-15 procent od rzeczywistego. Nic sie nie da z tym zrobić.
dajkamjenia A próbowaliście recznie przez adb bądź android cammandera wyciągnąć plik *Prms.txt (chyba tak sie nazywa) z /data/misc/ ? Tam są zapisywane ustawienia g-sensora. Przeczytałem o tym gdzieś na xda, pisali właśnie o magiku ale sposób ten zadziałał również z moim Hero 🙂 Ja miałem o tyle prościej, że wgrałem sobie MCR bo tylko na tym romie działała mi kalibracja, skalibrowałem i skopiowałem ten plik (na Hero nazywa się "AK8973Prms.txt") do PC i teraz jakiego bym romu nie używał wystarczy, że wrzuce sobie ten pliczek przez android commandera i wszystko ładnie śmiga a jeżeli byłby jakiś odchył to zawsze moge sobie to najzwyczajniej w notatniku ustawić 🙂
cinek1987cinek Nic sie nie da z tym zrobić. no to lipa 🙁 Trzeba czekać na oficjalny ROM 😃 A próbowaliście recznie przez adb bądź android cammandera wyciągnąć plik *Prms.txt (chyba tak sie nazywa) z /data/misc/ ? yy nie....
Krzysiec Niestety brak takiego pliku w Magicu .. zadnego PRMS.txt nie ma :/ Mozesz jakos blizej okreslic gdzie o tym piszą ?
bieski jest taki plik w data/misc Plik ten nazywa sie akmd_set.txt. U mnie po jego wywaleniu rpzestal dzialac akcelerometr. Pozatym ten fix z recovery dziala 🙂 przynajmniej u mnie.
Krzysiec jest taki plik w data/misc Plik ten nazywa sie akmd_set.txt. U mnie po jego wywaleniu rpzestal dzialac akcelerometr. Pozatym ten fix z recovery dziala 🙂 przynajmniej u mnie. No owszem ten pliczek znalzłem ... nawet probowałem go przeanalizowac ale niestety ... zbyt dusza sieczka tam jest X Y Z przeplatane innymi bajerami ... U mnie niestety reset w recvoery nic nie daje bo kulka w teterze jak leciała sama tak dalej leci na rownej płaskiej powierzchni (sprawdzane poziomnica 😛😉 )
bieski Zrob ten reset w recovery jak telefon lezy plasko na stole. Moze pomoze. U mnie poziomica dziala jak ta lala
Krzysiec bieski 😉 No co jak co ale od przyszłego mgistra inżyniera budownictwa czegos sie juz wymaga 😉 Robiłem ten reset "na płasko" 😉 I nic to nie dało 🙂 A czy kulka w Teeterze sama Ci nie spada leząc na płaskim ? Bo prgramy typu poziomnica/poziomica/libella maja własne kalibratory lokalne ...
akpol1186 Ja też mam to samo co cinek. Jak gram w raging tunder to muszę telefon w lewo przechylić żeby jechał prosto.
bieski spada w jedna strone ale bardzo powoli. Mozna przyjac ze stol krzywo stoi 😃 Pamietam ze tez mnie to ostro wkurzalo. I sie tym bawilem i pomogl ten fix z recovery + powrot do oryginalnego orange, ale nie tego z Sense UI. Moze by tak wgrac oryginalny wyciagnac ten plik txt i wrzucic go w innym romie. Ciekawe czy to cos by dalo.
Krzysiec spada w jedna strone ale bardzo powoli. Mozna przyjac ze stol krzywo stoi 😃 Pamietam ze tez mnie to ostro wkurzalo. I sie tym bawilem i pomogl ten fix z recovery + powrot do oryginalnego orange, ale nie tego z Sense UI. Moze by tak wgrac oryginalny wyciagnac ten plik txt i wrzucic go w innym romie. Ciekawe czy to cos by dalo. Czyli jednak 😉 Kulka sie rusza ... A problem rozchodzi sie o to ze w nowych ROMach 2.1 z SENSE jest opcja wycisz dzwonek po poruszeni telefonu ktora to działa na zasadzie akkcelerometru ... Niestety wadliwa kalibracja powoduje to, że Magic mysli ze jest ruszany i wycisza sam dzownek podczas kiedy nikt go nie rusza ... Tak samo kulka w teeterze 🙂 Sama spada ... I wtedy ta opcja jest bezuzyteczna :/ Ktos chętny do wgrania oryginalnego ROMu i wyciagniecia pliku ? 😉 Mnie sie nie chce 😃:D
cinek1987cinek Ja też mam to samo co cinek. Jak gram w raging tunder to muszę telefon w lewo przechylić żeby jechał prosto. Dokładnie mam to samo... @Krzysiec Mi się też nie chcę 😛:P _________________________________ Wysłano za pomocą HTC Magic_Smoki 0.4.5.1_TapatalkPRO V.1.4.8
dajkamjenia Oj ludzie, ludzie ... czyli jeżeli dobrze rozumiem to jest rom na którym akcelerometr działa dobrze tak ? No to zamiast pisać jak was to wkurza itp to za ten czas niech ktoś weźmie wgra ten rom i skopiuje ten plik, a potem wstawi go na forum xD Przecież to jest chwila, a ile nerwów się zaoszczędzi 🙂 Poza tym jakikolwiek rom potem nie wgracie to wystarczy wrzucić ten plik i gitara 🙂 Lub jeżeli źle zrozumiałem to niech ktoś tu wrzuci ten pliczek to zobaczę co da się z niego wyciągnąć 🙂
Vatri Nie działa dobrze, bo oddawałem telefon na gware z tego powodu. (Nie było wtedy 1.5+ Sense) Oddali taki sam. rozkalibrowany.
dajkamjenia ...pomogl ten fix z recovery + powrot do oryginalnego orange, ale nie tego z Sense UI. Moze by tak wgrac oryginalny wyciagnac ten plik txt i wrzucic go w innym romie. Ciekawe czy to cos by dalo. Jestem pewien na 99% że to zadziała (w hero ta metoda działa na 100%). U mnie problem polegał na tym że telefon miał 15 stopni różnicy od rzeczywistego poziomu a do tego kalibracja nic nie dawała bo telefon nie zapisywał jej wyników, tak samo wipe w recovery. Pomogło dopiero wgranie romu MCR (jedyny na ktorym działała) i wyciągnięcie tego pliku. Możliwe, że jak wyciągniecie ten plik z 1.5 to będzie się on troche różnić od np. pliku wyciągniętego z romu 2.1 . W moim przypadku tak było ale wystarczyło skopiować to co się dublowało w jednym i drugim a reszte zostawić bez zmian 🙂
cinek1987cinek czyli jeżeli dobrze rozumiem to jest rom na którym akcelerometr działa dobrze tak ? Dobre pytanie...alee chyba to nie ten ROM. Nie wiem czy takowy istnieje na Magica 😛
dajkamjenia A może ktoś wrzucić tu ten plik bo chciałbym zobaczyć co tam w nim jest nabazgrane ? Albo jego całą zawartość przynajmniej ? 🙂 Będę wdzięczny 🙂