Witam,
przeszukałem pobieżnie forum i znalazłem wiele wątków a propos tego problemu. Pytanie czy ktoś jest w stanie go rozwiązać?
Problem:
Mam Magica w sieci PLAYu i wykupiony pakiet danych oraz zablokowaną możliwość transmisji pakietowej w raomingu krajowym (w sieci PLUS). Rzecz w tym, że mieszkam w Warszawie i zasięg PLAYa jest OK z wyłączeniem metra. Tam regularnie włącza się roaming (tylko W3 ma nadajniki na stacjach) i przez kolejne 20 minut (czasem i dłużej) po wyjściu ze stacji ciągle w nim siedzi (w tym roamingu), zamiast przeskoczyć do sieci macierzystej. Co za tym idzie, maile się nie ściągają, kalendarz nie synchronizuje, nie mogę używać internetu.
Rozwiązaniem tego problemu jest ręczne zmuszenie androida do automatycznego wyboru operatora, ale jest to uciążliwe. Łatwiej byłoby mieć taką aplikację, która monitoruje czy telefon jest w roamingu (dajmy na to raz na 2 minuty) i w takim przypadku, kiedy dodatkowo nie jest prowadzona rozmowa zmuszał telefon do automatycznego wyboru operatora.
Czy ktoś z Was ma na to remedium?
Przyznam się, że dopiero po parudziesięciu minutach przebrnąłem przez Hello World dla Androida i nie jestem optymistą w zakresie, czy sobie dam radę z czymś takim.