W dziale ROM'y & Modyfikacje brakuje tamu w którym znajdowały by się recenzje ROMów pojawiających się na forum. Przeglądając Forum po zmianach, link nie działa brakowało mi spójnego sposobu oceniania ROMów.
Testując kolejny ROM VanillaEclair 3.0 "Sugar energy" zacząłem zastanawiać się w jaki sposób go ocenić. Samo stwierdzenie że jest szybki a przez to mało stabilny mnie nie zadowoliło, podejrzewam że większość z was też nie. Zacząłem więc myśleć nad czymś bardziej przeliczanym wiedząc że do końca nie da się tego przeliczyć. Sposobem który wybrałem jest zaczerpnięty (z drobnymi modyfikacjami) ze sposobu recenzji gier komputerowych.
Wychodząc z założenia że ocena końcowa ROMu powinna składać się z kilku składowych, wybrałem te najbardziej istotne::
- Szybkość (MFolpsy z Linpack, )
- Stabilność (skala oceny: od 0=bardzo niestabilny; 0,5=niestabilny; 1=stabilny)
- Płynność działania (skala oceny: od 0=bardzo się tnie; 0,5=przycina się; 1=działa płynnie)
- A2DP (skala oceny: od 0=nie ma; 0,5=jest ale nie działa poprawnie; 1=działa poprawnie)
- GPS fix (skala oceny: od 0=nie działa; 0,5= działa; 1=działa i bardzo szybko łapie fixa)
- Bluetooth (skala oceny: od 0=nie działa; 0,5= działa częściowo; 1= działa całkowicie)
- Internet (skala oceny: od 0=brarak internetu, nie działa Wi-F i GSMi; 0,5= działa jeden z dwóch, APN trzeba dodać ręcznie, nie działają MMS ; 1=działa internet i mms, APN dodaje się automatycznie)
- Aparat (skala oceny: od 0=nie działa; 0,5=działa 3Megapixele ; 1=działa 5Megapixele )
- Bateria (skala oceny: od 0= około 12h; 0,5=około 24h ; 1=ponad 48 )
- "UserFriendly" (skala oceny: od 0= jeśli użytkownik musi instalować takie rzeczy jak:słownik, klawiaturę, powłokę itd.; 0,5=brak spolszczenia i bajerów ; 1=ROM spolszczony z bajerami )
- Grywalność (skala oceny: od 0= gry 3D nie działają.; 0,5=gry 3D działają słabo; 1=gry 3D nie działają dobrze)
Ocenę końcową bardzo łatwo uzyskać mnożąc MFolpsy z sumą pozostałych parametrów. Podsumowując szybkość ROMu (jedyna wartość którą da się policzyć) mnożona jest przez jego funkcjonalność, w ten sposób uzyskujemy przejrzysty wynik końcowy.
Aby promować ROMy bardziej funkcjonalne do skali ocen dodano ocenę częściową 2 (skala ocen jest następująca 0; 0,5; 1; 2). Dwa można przyznać w momencie gdy jedna ze składowych funkcjonalności jest unikalna np aparat w Hero potrafił by nagrać filmy w Full HD,
Jeśli autor recenzji uzna za niedokładną oceny 0; 0,5; 1; 2 może użyć ocen 0,8 czy 0,2.
Offical HTC Hero ROM
- Szybkość 2,35
- Stabilność 1
- Płynność działania 1
- A2DP 0
- GPS fix 0.5
- Bluetooth 0,5
- Internet 1
- Aparat 1
- Bateria 1
- "UserFriendly" 1
- Grywalność 0.5
7.5 * 2,35 = 17.625 (Punkt odniesienia dla następnych testów)