Android powinien mieć polską klawiaturę programisty jako standardową opcję, szczególnie na G1 które ma prawy sprzętowy ALT czyli jest zbudowane idealnie do tego 🙂 Ale póki co Google nie dało więc Polak musi sobie sam radzić i w Markecie szukać rozwiązania 😉
====================
INSTALACJA
Szukaj w Markecie "Polska Klawiatura Programisty" albo "Polish Programmer Keyboard" jeśli masz angielską lokalizację (Market nie tylko wyświetla nazwę aplikacji w lokalnym języku ale też i wyniki szukania są ograniczone do danego języka (wada czy zaleta?))
====================
PROBLEMY Z AKTUALIZACJĄ?
Jeśli miałeś INSTALL_FAILED_UPDATE_INCOMPATIBLE najnowsza wersja (1.0.2 w markecie) powinna nie mieć tych problemów. (2009/5/30)
UWAGA BETA TESTERZY: jeśli masz poprzednią wersję to MUSISZ wpierw wybrać standardową klawiaturę Android i MUSISZ w Ustawienia/Aplikacje (Settings/Applications) odinstalować "Klawiatura Programisty V2" (Polish Programmer Keyboard) i/lub
program z nazwą "com.example.inputmethod.popolsku" jeśli jest w liście Aplikacji. Wygląda, że Android próbuje usunąć klawiaturę ale ponieważ proces jest używana to fragmenty zostają nieusunięte 🙁 Konieczne również może być również zrestartowanie telefonu zanim zainstalujesz nową wersję! 🙁 Przykro mi ale to jest wada Androida(!), który nie lubi kiedy pliki bieżącej klawiatury są usuwane podczas uaktualniania i wyświetla masę bezsensownych komunikatów takich jak niezgodna aktualizacja albo niemożność odinstalowania i inne nonsensy 🙁
====================
AKTYWACJA
Po zainstalowaniu aktywuj klawiaturę - dokładny przewodnik z obrazkami ekranu jest też dostępny po uruchomieniu, kroki:
1) Poz zainstalowaniu wybierz Ustawienia > "Regionalne i język", ustaw ptaszek Polska Klawiatura.
2) W programie (np. poczta) wybierz pole tekstowe długo-naciśnij i kliknij "Wprowadzanie tekstu", wybierz Polska Klawiatura Programisty - tak wygląda ekranowa klawiatura z prawym altem dodanym:
==========
INSTRUKCJA UŻYWANIA:
1) Używaj sprzętowego prawego Alt do wprowadzania polskich liter. Naciśnij prawy ALT, SHIFT, literka by prowadzić dużą polską literę.
2) Używaj ekranowej klawiatury, naciśnij ekranowy Alt + literka by mieć polską literę.
3) Używaj ekranowej klawiatury: długo-naiśnij literę i wybierz polską literkę (zawsze pierwsza)
4) Na ekrnowej klawiaturze by uzyskać kropkę długo przytrzymaj przecinek na ekranowej klawiaturze a otrzymasz kropkę do wyboru 😉 Również dwa razy spacja (prawie zawsze?!) wstawia kropkę.
===========
Planowana ulepszona wersją (V3):
klawiatura ekranowa: wygląda na to, że kropek dołączy do przecinka, 😉[/*:m:181jfqxw]
klawiatura sprzętowa, najbardziej skomplikowana ale też i najprzydatniejsza 🙂
- przytrzymaj ALT i wprowadź kilka polskich liter (co bardziej odpowiada nawykom z klawiatury peceta) i też dalej po staremu ALT naciśnij, uwolnij, naciśnij polską literkę
- opcja do "przepuszczania" prawego ALT kiedy litera/klawisz nie jest polski (pozwoliłoby np J/średnik i 1/wykrzyknik) - jest to znacznie bardziej skomplikowane ale może da się zrobić - będzie pewnie jako opcja eksperymentalna nie włączona domyślnie[/*:m:181jfqxw]
i mniejszy rozmiar[/*:m:181jfqxw]
i znacznie ulepszona ikonka 😉[/*:m:181jfqxw]
====================
ZMIANY
V1.0.2 poprawiony problem z najnowszą wersją 1.5 i znacznie ulepszona ikonka 😉
V1.0.1 dodałem krótki samouczek wyjaśniający co robić po tym jak Android "zainstalował" klawiaturę by ją uaktywnić.
V1.0.0 załadowałem do Marketu - szukaj Polish Programmer Keyboard V2 (Polska Klawiatura Programisty).
Link to marketu: http://www.cyrket.com/package/com.example.inputmethod.popolsku
=====
Działa na moim developerskim G1 (ADP1) i nie mam na razie możliwości (ani czasu) by testować na Era G1 tak więc jeśli są chętni to mogę wysłać .apk i jeśli działa OK to wrzucę klawiaturę do marketu.
Kto chętny do testowania?