seba41680 Wiem, że to pytanie jest głupie itd. ale przed kupnem chciałbym się czegoś dowiedzieć... Mianowicie czy w androidzie (milestone) konieczne jest posiadanie gmaila (lub profilu google czy jakos tak..)? Czy kontakty i kalendarz nie beda dzialaly bez konta i synchronizacji? I czy przy pierwszym uruchomieniu trzeba konfigurowac cos przez internet? Prosze o odpowiedz :rolleyes:
empet Wiem, że to pytanie jest głupie No właśnie... Nie, nie musisz mieć konta na Gmailu, ani wcześnie, ani później. Można skonfigurować dowolne konto pocztowe. Można miec kontakty tylko w telefonie, bez synchronizacji. To samo kalendarz. Można nie korzystać z internetu i telefon używać do dzwonienia i SMSowania. Da się, chociaż mały to sens 🙂
irhabi Jeśli się nie mylę to konto gmail jest wymagane do korzystania z Marketu, gdybyś chciał wejść np. przez WiFi. Poza tym bez internetu da się żyć, choć bardzo to ogranicza... i pytanie czy jest sens w takim przypadku w ogóle kupować telefon na androidzie?
seba41680 ok. wieeelkie dzieki. :hyhy: a sens zawsze jest.. przecież tego telefoniku nie kupuje sie do dzwonienia.. a pytalem z ciekawosci 😃
coren ok. wieeelkie dzieki. :hyhy: a sens zawsze jest.. przecież tego telefoniku nie kupuje sie do dzwonienia.. a pytalem z ciekawosci 😃 No wlasnie....ale jesli nie do dzwonienia i nei chcesz korzystac z dobrodziejstw internetu, to do czego?? Za te pieniadze kupisz tanszy telefon do dzwonienia i bardzo dobra nawigacje...
oldfield Ten telefon z internetem, czuje sie jak ryba w wodzie. Bez internetu jest to tylko martwa ryba na plaży. Jeżeli nie chcesz korzystać z internetu, to w 90% nie wykorzystujesz jego zalet, a więc mija sie to z celem.
seba41680 troszkę źle mnie zrozumieliście.. bo mówiąc że telefon nie jest do dzwonienia tzn że jest do internetu (z którego bardzo często korzystam) a o to konto google pytałem z ciekawości czy nie będzie ono przeszkadzać że np chcąc wejść w prostą funkcję w telefonie trzeba się rejestrować...
klima92 witam! moje pytania dotyczą pośrednio kwestii związanych z Internetem, więc zapytam tutaj. 1. czy Motonav i Mapy korzystają z internetu? 2. jak całkowicie wyłączyć synchronizacje pogody. bo nowy pakiet Play 100mb mogę kupić dopiero za tydzień, a za ten czas będę na Węgrzech i boje się, że aktualizacja pogody może wziąć mi trochę kasy. włączyłem autosynchronizacje i wszystkie kwestie związane z g-mailem.
coren troszkę źle mnie zrozumieliście.. bo mówiąc że telefon nie jest do dzwonienia tzn że jest do internetu (z którego bardzo często korzystam) a o to konto google pytałem z ciekawości czy nie będzie ono przeszkadzać że np chcąc wejść w prostą funkcję w telefonie trzeba się rejestrować... A co to za problem raz sie zarejestrowac...zajmie Ci to 2 minuty. 1. czy Motonav i Mapy korzystają z internetu? Na pewno mapy google pobieraja dane z internetu, nie wiem jak motonav, najlepiej sciagnij i zainstaluj navigon'a zamaist motonav. 2. jak całkowicie wyłączyć synchronizacje pogody. bo nowy pakiet Play 100mb mogę kupić dopiero za tydzień, a za ten czas będę na Węgrzech i boje się, że aktualizacja pogody może wziąć mi trochę kasy. włączyłem autosynchronizacje i wszystkie kwestie związane z g-mailem. Zainstaluj APNdroid
empet 2. jak całkowicie wyłączyć synchronizacje pogody Jeżeli tylko pogodę chcesz wyłączyć, to Ustawienia>Konta i synchronizacja>Weather>i odznacz Synchronizuj, ewentualnie ustal sobie częstotliwość na "raz dziennie"
coren Jesli telefon na wegrzech zacznie mu korzystac z internetu to rachunek mu przyjdzie w liczbie 3 lub 4 cyfrowej, wiec niech lepie jzainstaluje APNdroid'a.
klima92 zainstalowałem tego APNdroida, wyłączyłem wszystkie APNy, a pogoda dalej sie uaktualnia? ocb?
[usunięty] Pozostaje ci zupelne usuniecie apn na czas wyjazdu poza teren Polski. wtedy nie powinno nic sie pobierac. Sent from my Samsung Galaxy running GalaxHero using Tapatalk
BlackSon Można wyłączyć w ustawieniach androida pobieranie danych w roamingu. Powinno zdać egzamin na Węgrzech.
[usunięty] Ja w ogole nie wiem na czym polega Wasz problem. Po pierwsze, można u operatora ustawić górny limit opłat za transmisje danych w roamingu - ja mam ustawione 25PLN, i święty spokój. Po drugie, przed wyjazdem można zlecić operatorowi zablokowanie transmisji danych, a po powrocie odblokować.
klima92 Po pierwsze, można u operatora ustawić górny limit opłat za transmisje danych w roamingu - ja mam ustawione 25PLN, i święty spokój. a gdzie to się ustawia? 🙂 Po drugie, przed wyjazdem można zlecić operatorowi zablokowanie transmisji danych, a po powrocie odblokować. to muszę tam zadzwonić,czy jak?
shaka zainstalowałem tego APNdroida, wyłączyłem wszystkie APNy, a pogoda dalej sie uaktualnia? ocb? może pogoda uaktualnia się przez wifi. Sprawdzałeś/ masz wifi?? chcesz zablokować dane w roamingu to masz opcje w ustawieniach androida. Szukaj w sieci bezprzewodowe i komórkowe>sieci komórkowe. myśleć troszkę, szukać w opcjach, forum nie jest od takich problemów żeby za rączkę prowadzić przez problem "gdzie się ścisza dzwonek" a często ludzie zamiast coś sprawdzić to piszą na forum. Chyba że u ciebie to jakiś poważniejszy problem. APNdroid u mnie blokuje wszystko jak chce zablokować dane przez sieć komórkową, używam wifi i pogoda przez wifi sie aktualizuje (logiczne?)
[usunięty] W tej chwili jestem abonentem Ery, i można to ustawić przez iBOA, ale gdzie dokładnie nie pamiętam. Polecam skontaktować się ze swoim biurem obsługi klienta i wszystko załatwisz.
empet O rany, czy w dzisiejszych czasach wszystko trzeba mieć na tacy? Zajrzyj na stronę swojego operatora (Play, prawda?) i zobaczysz na przykład: http://www.playmobile.pl/pl/play-abonament/promocje/pakietowa_transmisja_danych/ http://www.playmobile.pl/pl/promocje/poradnik-roamingowy/index.html to muszę tam zadzwonić,czy jak? Nie, zawołaj przez okno... (przepraszam, samo się cisnęło)
BlackSon A dlaczego nie wystarczy zablokować połączenia w roamingu w samym telefonie? Nie działa to, czy jak? :zakrecony: Bo jeśli to działa, to chyba najlepsza opcja. Czasem net się może przydać nawet za granicą...