Dzisiaj postanowiłem sprawdzić jak milestone zachowuje się na różnych ładowarkach głównie ze względu na wariujący ekran dotykowy gdy nie dotykamy obudowy. Procedura testowa wyglądała w ten sposób:
-podłączam telefon pod ładowarkę i po 5 minutach ładowania otwieram menu zatrzymując palec z otwieranym menu w połowie ekranu i czekam ok minuty patrząc co dzieje się na ekranie.
Na pierwszy ogień poszła ładowarka wraz z kablem usb (to co zostało dołączone do zestawu) o parametrach producenta 5,1V 850mA. Fizycznie ładowarka podaje 5,18V i 830-840mA, co nie jest dużą odchyłką w odniesieniu do mocy.
Efekt: Po zatrzymaniu palca menu zaczyna skakać po 3 centymetry do dołu i góry ekranu aż w końcu zostaje całkowicie otwarte, a następnie uruchomiona jedna z aplikacji.
Druga ładowarka to ładowarka z zestawu od HTC Hero dane znamionowe 5V i 1000mA. Dane odczytane: 5,1V i 1001mA.
Efekt: Menu skacze po caluteńkim ekranie, zostaje całkowiecie otwarte następnie otwiera się pasek powiadomień, bo ze chwilę zniknąć po czym znowu się otwiera i znika. Następnie uruchamia się budzik czyli u mnie pierwsza z prawej na górze aplikacja.
Następną ładowarką była oryginalna ładowarka motoroli do telefonu v8 albo v9 - raczej v8, ale niestety nie pamiętam. Dane znamionowe 5V 550mA i tutaj niestety nie udało się dokonać pomiaru parametrów.
Efekt: menu skakało mniej więcej po 3 mm w górę i w doł, jednak dotyk nie był w żadnym momencie przerwany przez testową minutę.
Na koniec zostawiłem sobie ładowarkę o bardzo zbliżonych parametrach do ładowarki z zestawu czyli ładowarkę motoroli z zestawu od słuchawki bt H710. Dane znamionowe: 5V i 850mA i tutaj ponownie nie udało mi się wykonać pomiaru prądu.
Efekt: Podobnie jak w przypadku ładowarki od v8 dotyk nie został ani razu przerwany i skakanie menu było może odrobinę większe niż w wyżej opisanym przypadku.
Efekt głupiejącego dotyku można zniwelować do zera trzymając obudowę wyświetlacza w ręce. Jedynie na ładowarce od Hero zdarzył się jeden mały skok menu w momencie trzymania obudowy. Niestety nie miałem możliwości przetestowania jak zachowuje się telefon po podpięciu przez złącze USB komputera ze względu na to, że wszystkie wejścia mam zajęte , a nie mogę nic odłączyć.
Niestety nie rozumiem tak dużej różnicy pomiędzy ładowarką z zestawu, a ładowarką o niemal identycznych parametrach od słuchawki. Ładowarka z zestawu bardzo dobrze trzyma zarówno napięcie jak i prąd ładowania. Za kilka postaram się przeprowadzić obiektywne testy trzymania na baterii po pełnym cyklu ładowania na różnych ładowarkach.