Postanowiłem założyć nowy temat - chcę w nim opisać GT540 po tygodniu użytkowania by pomóc przy ewentualnej decyzji czy zakupić właśnie ten model...więc do dzieła!
WYSWIETLACZ:
Ekran wykonany w technologii TFT o przekątnej 3" i rozdzielczości 320x480 mogący wyświetlić 262tyś. kolorow, spełnia się w swojej roli, nawet w słoneczny dzień przy 100% podswietleniu daje się odczytać zawarte na nim informacje. Rezystywny dotyk wbrew pozorom zostal dopracowany i nie sprawia problemów w codziennym użytkowaniu - jest wystarczająco czuły, również w kwestii "musnieć".
DŹWIĘK I WIBRACJE:
Wbudowany glosnik jest wystarczającej jakości, lecz nie jest awangardą. Natężenie dźwięku jest na dobrym poziomie - telefon slyszalny jest nawet gdy znajduje się w pokrowcu a ten w kieszeni. Minusem są wg. mnie wibracje, które nie są zbyt silne i po włożeniu telefonu we wcześniej wspominany pokrowiec są ledwo.wyczuwalne.
MULTIMEDIA:
Tutaj jako telefon z nie najwyższej półki można czuć się zaskoczonym - AGPS dosyć dobrej jakości, możliwość odtwarzania DivX oraz Xvid oraz wiele innych dodatków jak np. akcelerometr sprawiaja iż telefon staje się poniekąd gadzeciarski.
BATERIA:
Starcza na ok. 2 dni przy średnim użytkowaniu aparatu, a to dzięki 1500mAh pojemności oraz technologii Li-Po. Ładowanie trwa ok. 3h co wydaje się dobrym wynikiem przy wspomnianej pojemnosci.
APARAT:
Zdecydowałem się poswiecić oddzielny "dział" by go opisać, gdyż dla wielu jest on ważny przy wyborze telefonu. A więc 3MPixel do codziennych zadań jest wystarczający. Brakiem napewno jest nie posiadanie flash'a co praktycznie uniemożliwia robienie zdjęć w warunkach zlego oświetlenia. Jest za to tryb makro, ktory pozwala na robienie zdjęć z bliska. Telefon daje też możliwość kręcenia klipow wideo w maksymalnej rozdzielczosci 640x480 pixeli przy 17 kl/s.
OPROGRAMOWANIE:
Android w wersji 1.6 wydaje się nie wykozystywać wszystkich mozliwosci sprzętowych telefonu, jednak producent podobno planuje aktualazację systemu ok. lipca bierzacego roku, lecz nawet w tej wersji codzienne kozystanie nie sprawia trudności. Nakladka od LG także wydaje się być dobrze sprojektowana, jest nieco podobna do nakladki od HTC.
PODSUMOWANIE:
LG GT540 to dobry telefon z Androidem za rozsądne pieniądze. Polecam go dla początkujących użytkowników Androida, ktorzy chcą poznać jego tajemnice.
Ps. Recenzję w całości napisałem wlasnie przy pomocy tego telefonu, więc wybaczcie ew. literowki itp.
Pozdrawiam