Podstawowe info na temat GPS
Zanim założysz temat o GPS przeczytaj
Stan połączenia GPS
Czasem zdarza się łapać fixa w minutę a czasem trwa to 20 minut. Na forum zdarzają się osoby, które twierdzą, że mają uszkodzony moduł GPS, według mnie jest to mało prawdopodobne. Zimny start często trwa dłużej, inne czynniki wpływające na szybkość fixa to np pogoda czy miejsce z którym się znajdujemy - najszybciej fixa łapie się na otwartym terenie.
Sprawdź czy masz włączony moduł GPS
Menu -> Ustawienia-> Lokalizacja-> Włącz GPS
Aktualizacja Radia
Radio aktualizujemy flashując je z poziomu recovery. Podczas aktualizacji Radia nie wyjmuj baterii lub nie przerywaj w inny sposób tego procesu ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia telefonu / brick. Robisz to na własną odpowiedzialność.
Aby się dostać do recovery:
Przez adb
adb shell reboot recovery
Lub standardowo
Wyłącz telefon i trzymając domek włącz go.
Na dzień dzisiejszy najnowsze Radio dla 2.1 to:
Forum po zmianach, link nie działa <- LINK
Inne Radia dostępne np. tu:
Inne Radia <- LINK
Aplikacja GPS Status -aplikacja jest dostępna w Android Market, potrafi ona 'wybudzić' GPS i pokazuje dokładnie połączenie. Ja gdy nie mogę uzyskać fixa, włączam moduł GPS i nawigację, później naciskam domek i wchodzę do GPS Status, gdy tylko uzyskam lepszy sygnał szybko przełączam znów na nawigację i działa.
Reset telefonu Sposób z xda-dev dla ROMów na 2.1. Włącz moduł GPS i jakiś program do nawigacji, tak aby Hero próbował uzyskać połączenie, po chwili zresetuj telefon i GPS powinien już działać.
Resetujesz za pomocą kombinacji klawiszy
zielona słuchawka + menu + czerwona słuchawka
Aby przyśpieszyć łapanie fixa na Hero, włącz w nim internet - telefon powinien pobrać sobie z odpowiednich serwerów dane dotyczące położenia satelitów oraz
Menu -> Ustawienia-> Lokalizacja-> Włącz lokalizację sieci
Jeśli znacie jeszcze jakieś dobre metody aby łączność z GPS przywrócić do życia to pisać do mnie.
Wątek postaram się aktualizować.