No to witam Bemowianina, chyba wiem gdzie masz problem, za późno wchodzisz do sieci...
Ja zrobiłem mniej więcej tak (mniej więcej bo pisze z pamięci) i zadziało od strzału: reset do ustawień fabrycznych, po resecie oczywiście PIN, dalej podstawowa ustawka język czas, i odrazu ściągnąłem górny pasek na dół i z tego "menu" gdzie masz: głośniczek WiFi bluetooth i gps (a pod nimi Orange miłego dnia) uderzyłem w WiFi - wyskoczył spis dostępnych sieci, tam wybrałem tą która ma być.
Następnie Android market.
Tylko tu uwaga: najpierw na zwykłym kompie założyłem konto na google i w telefonie wybrałem opcję że mam już konto i chce się zalogować. Nie zakładałem nowego - Może mieć to znaczenie bo w BemowoNET masz poblokowane porty, a ni diabła nie wiem po jakim porcie idzie zakładanie konta. (Market np. działa tak ze mozesz przegladac aplikacje, mozesz je zadawać do zainstalowania, ale się nie ściągają - jest i na to prosty sposób).
Druga sprawa, że jeśli wpinasz się do BemowoNET bezpośrednio telefonem to po odpaleniu WiFi, a przed odpaleniem marketu raczej będziesz musiał wejść na stronę BemowoNET się zalogować, by wogóle uzyskać dostęp do neta.
Co do backupu to tu ci nie pomogę, bo market to pierwsze za co się wziąłem , więc nie wiem co reset wywala a co nie (na 100% zostają kontakty na karcie SIM.)
Jak spróbujesz to napisz jak ci poszło 🙂