Witam!
Wiem że wielu z was często wgrywa jakieś nowe ROM-y do swojego HT Desire
Najczęściej jak nam się ROM nie spodoba chcielibyśmy szybko wrócić do starego ROM-u, oraz żeby wszystkie apsy oraz dane była tak jak wcześniej.
UWAGA!! Sposób na 100% działa jeśli nie masz A2SD!!!. Tz jeśli masz A2SD i nie usuniesz aplikacji z ukrytej partycji EXT3 to po przywróceniu backup-a wszystko będzie działać.
Jeśli natomiast skasujesz partycje EXT3 lub ją sformatujesz to telefon się zapętli podczas włączania!!
I tutaj bardzo przydatnym narzędziem jest Nandroid Backup.
Na początek będzie nam potrzebne kilka rzeczy :
Pakiet Android SDK
AM Desire Recovery v1.1
Pakiet Android SDK wypakowujemy. Ja mam go u siebie na dysku D (każdy chyba będzie wiedział jak wpisać na podstawie przykładu poprawną ścieżkę dostępu do SDK)
AM Desire Recovery v1.1 wypakowujemy
Telefon przełączamy w tryb recovery odpalamy recovery-windows.bat (okienka nie zamykamy)
W Windows poprzez „Uruchom” z menu start odpalamy wiersz poleceń, wpisując „cmd”
Przechodzimy na dysk gdzie mamy pakiet sdk wpisujemy :
cd D:\android-sdk\android-sdk-windows\tools
Możemy skopiować polecenia z tutak i wklejać je do konsoli (klikając prawym na okienku konsoli)
Teraz wpisujemy :
adb shell
Uzyskujemy tym samym dostęp do telefonu.
Aby wykonać kopie ROM-u wpisujemy :
nandroid-mobile.sh –-backup
Aplikacja zapyta się o prefiks. Można go pominąć i po prostu wcisnąć enter. Warto jednak wpisać coś użytecznego, żeby się później nie pogubić w backupach, np: “ROM_1.21”. Po chwili pojawi się ciąg linijek zaczynających się od „Dumping”… „to…”
Po 2-3 minutach wyświetli się komunikat „Backup Complete”.
Aby przywrócić wcześniej stworzony backup stosujemy komendę :
nandroid-mobile.sh --restore
Jeżeli na karcie jest kilka backupów, nandroid zapyta który wybrać. W większości przypadków wystarczy nacisnąć dwa razy Enter, wtedy zostanie wyszukany i wybrany najnowszy backup.
Po przywróceniu kopi ujrzymy w konsoli "Restore Don"
Znów odpalamy AM Desire Recovery v1.1 (recovery-windows.bat)
Wybieramy "Reboot system now"
Po zrebootowaniu telefonu zobaczymy identyczny system, jak przed wykonaniem kopii zapasowej – łącznie z programami, widżetami, ustawieniami itd.
Mam nadzieje że się komuś przyda.a8)