Witam
Założyłem taki temat na XDA-dev ale uznali że nie jest to związane z sekcją developerską [sic], a jakiś polak się zdeklarował, więc może tu będzie lepszy odzew.
--EDYTA--
Gadałem własnie z cursorem, i przekonał mnie że mogę spokojnie eksperymentować, bo właśnie "na chama" sprawdzał swojego czasu czy radio z hero działa na magiku.Tak czy inaczej rezultat jest taki że radio NIE DZIAŁA dla nas.
Wynik flashowania jest taki:
movi$ fastboot flash radio radio.img
sending 'radio' (21376 KB)... OKAY
writing 'radio'... FAILED (remote: image update error)
Nie, nie kończy się to brickiem, wdg cursora mogłem spokojnie zrestartować telefon, ale dla pewności sflashowałem combo radio/hboot/recovery. Telefon dalej działa 😉
--KONIEC EDYTY---
Ogólnie sprawa wygląda tak - jak wiemy 2.1 z hero działa u nas dość ładnie na chińskim kernelu, ale nas jako jedynych rozłącza z GSMu. Dzieje się tak, bo rild ginie. RIL = Radio Interface Library. Myśle że może być to związane z wersją radia, jaka wyszła dla hero przy tej aktualizacji. Nie jest to pewne, ale sam libril.so jest zamknięty, więc dopóki htc nie wyda czegoś specyficznego na magiki, jest to najbardziej prawdopodobny ratunek dla nas.
Jakiś chińczyk sflashował, i u niego działa, jakiś polak też się zdeklarował że to zrobi, ale się potem nie odezwał. A więc.
DLA LUDZI O MOCNYCH NERWACH, ściągamy zip, rozpakowujemy go i flashujemy via fastboot, posiadając już jakieś radio z serii 6.35 i hboot w wersji 1.76.
JEŚLI NIE JESTEŚ GOTÓW NA BRICKA, NIE RÓB TEGO. MASZ 50% SZANSY ŻE ZBRICKUJESZ TELEFON. MASZ TEŻ 50% SZANSY ŻE STANIESZ SIĘ LEGENDĄ 😉
link do pliku z radiem